Car Nikolaj II. z družino leta 1911, sedem let pred pokolom. Foto: Wikipedia
Car Nikolaj II. z družino leta 1911, sedem let pred pokolom. Foto: Wikipedia

Igra prestolov.

Vsaka sezona bo imela 12 epizod, moskovska Russian Film Group (RFG) pa je vso stvar zastavila izjemno ambiciozno - načrtuje namreč kar 12 sezon. Premiera je napovedana za začetek leta 2018.

"Projekt Dobe blaginje bi lahko imenovali analogija Igre prestolov. Preučili smo poslovni model ameriške TV-serije in govorili z njenimi ustvarjalci. Kot pri Igri prestolov bomo tudi mi delali z več režiserji in direktorji fotografije, pri čemer bo vsak zadolžen za svojo "lastno" družino, svoje "lastne" like," je za poročevalsko agencijo RS povedal Aleksej Petruhin, vodja RFG-ja.

Prva epizoda bo potekala v t. i. nemirnih časih - 15 dramatičnih letih ruske zgodovine med letoma 1598 in 1613. Državo je pestila huda lakota, ki je med letoma 1601 in 1603 pobila tretjino prebivalstva, ob tem pa je divjala še poljsko-ruska vojna.

Serija se bo končala s pokolom zadnjega ruskega carja, Nikolaja II., njegove žene in petih otrok, vključno z dedičem carjevičem Aleksejem, ki so jih leta 1918 po revoluciji leta 1917 ubili boljševiki. Njihova trupla so namočili v kislino, zažgali ter vrgli v zapuščen rudniški jašek, naslednje jutro pa so jih pokopali blizu Jekaterinburga v Uralu.

Ostanke našli leta 1991
Skoraj stoletje ni nihče natančno vedel, kje je kraljeva družina pokopana, krožilo pa je veliko mitov, od katerih je najbolj znan tisti, da naj bi hčerka Anastazija pokol preživela, dokler niso leta 1991 v množičnem grobišču pri Jekaterinburgu odkrili posmrtnih ostankov carja, njegove žene in treh hčerk. Leta 1993 so preiskovalci odprli preiskavo umora družine Romanov, da bi identificirali posmrtne ostanke družine in njenega spremstva.

Primer so leta 1998 zaprli, a ga leta 2007 ponovno odprli, ko so se pojavili novi dokazi - odkritje posmrtnih ostankov še dveh Nikolajevih otrok, hčerke Marije in sina Alekseja. Leta 2008 so ruski in ameriški znanstveniki z analizo DNK-ja potrdili, da izkopani posmrtni ostanki res pripadajo carjevi družini, lani pa so ponovno izkopali Nikolajeve posmrtne ostanke in na pobudo Ruske pravoslavne cerkve sprožili preiskavo o umoru družine.