Tako opevana kranjska klobasa. Foto: BoBo
Tako opevana kranjska klobasa. Foto: BoBo
Janez Bogataj s 'svojo' knjigo. Foto: BoBo

Nagrade Gourmand World Cookbook Awards, ki jih podeljuje združenje Gourmand International, v gastronomskem svetu veljajo za oskarje kuharic. Na letošnjem 17. tekmovanju je sodelovalo kar 9.500 knjig iz 162 držav, nagrade pa so podelili v več kategorijah.

V najštevilčnejši kategoriji, to je kuharicah, ki se osredotočajo zgolj na eno sestavino, se je za nagrado potegovalo 64 knjig iz 34 držav, osvojila pa jo je prav monografija Mojstrovine s kranjsko klobaso iz Slovenije, ki je izšla novembra lani. Nagrade so podelili v sredo v pariški koncertni dvorani Les Folies Bergere.
Bogatajevo "dete"
Kuharica, ki je nastala pod vodstvom etnologa Janeza Bogataja, prikazuje pot kranjske klobase od njene "prazgodovine" do danes, nato pa predstavlja paleto ustvarjalnih kulinaričnih mojstrovin, ki so jih pripravili slovenski kuharski mojstri in mojstrice iz 16 izbranih gostinskih hiš - med njimi so tudi bolj nekonvencionalni recepti, denimo sladice iz klobase.

"Kranjska klobasa - zašpiljeno dobra od 1896" je bila izhodišče za pripravo 46 izvirnih receptov s fotografijami 17 hladnih in toplih predjedi, 17 glavnih jedi in celo 12 sladic. K estetski podobi kuharice sta pripomogla oblikovalec Žare Kerin in fotograf Janez Pukšič.

Monografija, ki je bralcem na voljo v slovenskem in angleškem jeziku, je svojo prvo nagrado dobila že na lanskem Slovenskem knjižnem sejmu in tako zaznamovala praznovanje obletnice založbe Rokus Klett, zdaj pa se ji je pridružila še druga. Sicer pa je to že tretja nagrada gourmand za kulinarične knjige omenjene založbe. Predtem sta bili nagrajeni knjigi Vina Slovenije (2004) in Kuhinja Slovenije (2006).