San Francisco se je zgledoval po Hamburgu. Foto: YouTube
San Francisco se je zgledoval po Hamburgu. Foto: YouTube

Uspeh barve, imenovane Ultra-Ever Dry, je pritegnil pozornost mestnih oblasti v San Franciscu, ki je poskusno z njo prebarvala devet zidov v bližini barov v soseskah, kjer je veliko brezdomcev. Barva deluje tako, da pred površino ustvari zračno zaporo, ki glede na trditve proizvajalca odbije praktično vsakršno tekočino.

Kot je povedala predstavnica oddelka za javna dela v San Franciscu Rachel Gordon, bi radi ljudi pripravili do tega, da bodo v prihodnje dvakrat premislili, preden se bodo odločili urinirati v javnosti. Po njenih besedah so že prejeli številne klice ljudi, ki si barve želijo v svojih soseskah ali stanovanjskih stavbah.

Gordonova je še povedala, da so stroški barvanja zidov veliko nižji kot napotitev čistilcev na kraje, onesnažene z urinom.

Prebarvane zidove so v mestu opremili tudi s svarilnimi napisi, ki v angleščini, kitajščini in španščini opozarjajo: "Zadrži se!... Poišči olajšanje na primernem kraju."

Tudi Hamburg nad urinsko nesnago
Ameriška metropola ni prva, ki se je odločila na ta način spopasti z urinsko nesnago. Barvo so že uspešno uporabili v četrti v Hamburgu v Nemčiji, ki je znana po nočnih klubih.

V skupnosti St. Pauli so se za posebno barvo odločili zaradi ene izmed težav, ki jih tej verjetno najbolj priljubljeni četrti v Hamburgu prinaša vsakoletni obisk okoli 20 milijonov turistov. Kot je skupnost že marca povedala za britanski BBC, barva očitno deluje, problem pa je končno deležen pozornosti, ki si jo zasluži.