V Savdski Arabiji vladajo stroga pravila, ko gre za odnose med moškimi in ženskami. Foto: EPA
V Savdski Arabiji vladajo stroga pravila, ko gre za odnose med moškimi in ženskami. Foto: EPA
Savdijka
Ženske so v strogi islamski monarhiji drugorazredne državljanke. Foto: EPA

Komisija za spodbujanje kreposti in preprečevanje pregreh v Savdski Arabiji - v državi obstajajo stroga pravila glede odnosov med moškimi in ženskami - je trojico moških na silo izgnala nazaj v Abu Dhabi, ker naj bi ogrožali Savdijke.

Konservativna oblast v Savdski Arabiji je tako sporočila, da so moške "vrgli" iz države, ker so "naše ženske v nevarnosti, da bi se zaljubile v njih".

Moralna policija na preži
Moški so v Riad pripotovali skupaj z delegacijo iz Združenih arabskih emiratov, da bi se udeležili festivala kulture in dediščine Jenadrivah.

Prav na festivalu je trojico opazila verska in moralna policija, ki je bila tisti dan še posebej na preži, ker so jih dosegle govorice, da bo v paviljonu Združenih arabskih emiratov nastopila neznana ženska umetnica.

"Njen obisk v našem paviljonu je bil naključje in ni bil vključen v program, ki smo ga posredovali prirediteljem festivala," je dejal Saeed Al Kaabi, vodja delegacija iz Združenih arabskih emiratov.

Ni znano, ali je prisotnost neznane ženske povezana z odločitvijo, da iz države izženejo privlačne moške.

Princ bi ženskam dal vozniška dovoljenja
V konservativni islamski monarhiji imajo ženske v primerjavi z moškimi zelo malo pravic.

Izredno malo se jih izobražuje ali hodi v službo, nositi morajo naglavno pokrivalo, veliko polemik sproža tudi njihovo ukvarjanje s športom (v državnih šolah je celo prepovedana telovadba za ženske), med drugim pa ne smejo voziti avtomobilov. Ravno za zadnje, da bi tudi ženske lahko sedle za volan, pa se bori milijarder princ Alwaleed bin Talal, ki je pred nekaj dnevi ženskam javno izkazal podporo.