Kar raca obgrize, ni več rešljivo? Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Kar raca obgrize, ni več rešljivo? Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Harvard
Nagrade so podelili na univerzi Harvard. Nagrajenci so imeli 60 sekund časa za svoj zahvalni govor. Po minuti jih je z odra pregnala osemletna deklica. Foto: EPA
Krava
Vprašanje, ki so si ga zastavili škotski znanstveniki: Je čas, ko bo krava stala, odvisen od časa, ko je ležala? Foto: EPA

če ga je obgrizla raca). Človek lahko hodi po vodi (a le, če bi bila ta voda na Luni). To sta le dve izmed "nagrajenih" raziskovalnih vprašanj.

Na univerzi Harvard so v četrtek podelili slovite Ig Nobelove nagrade, nagrade za najbolj nesmiselna, nenavadna ali pa preprosto smešna znanstvena dognanja oziroma, kot so jih opisali podeljevalci, "nagrade, ki te najprej spravijo v smeh, nato pa te spodbudijo k razmišljanju".

10 nagrad so tako razdelili med skupine znanstvenikov, posebno nagrado za mir pa je dobil beloruski predsednik Aleksander Lukašenko - ker je prepovedal ploskanje v javnosti. Soprejemniki nagrade so pripadniki beloruske državne policije, ker jim je uspelo pridržati enorokega moškega, ki je ploskal.

Govnači in zvezde so povezani
Skupno nagrado za astronomijo in biologijo so dobili raziskovalci z univerze Lund na Švedskem, ki so odkrili, da se govnači pri premikanju orientirajo po zvezdah. Že prej je bilo namreč znano, da se govnači premikajo v ravnih črtah zato, ker se orientirajo po svetlobi lune. "A neko noč, ko lune ni bilo, so se vseeno premikali naravnost. Najprej smo bili šokirani in zaskrbljeni, saj so bili očitno naši prejšnji sklepi napačni. Potem pa smo opazili, da je na nebu vseeno precej svetlobe od Rimske ceste, ki bi lahko bila nekakšen kompas. To se je na koncu tudi izkazalo za resnično, " je pojasnil vodja raziskovalcev Eric Warrant.

Nagrada za medicino je šla v roke japonskim znanstvenikom, ki so dokazali, da miši, ki so prestale operacijo srca, živijo dlje, če poslušajo operno glasbo. V povprečju so namreč miši po operacije živele še sedem dni, tiste, ki so poslušale Verdijevo La Traviato, pa kar 27.

Nagrado za psihologijo je osvojil raziskovalec Brad Bushman z državne univerze Ohio, ki je potrdil, da se ljudje, ko spijejo kakšen kozarček (preveč), počutijo privlačnejše. V okviru raziskave so morali udeleženci skupini sodnikov opisati, kako privlačni, zabavni in izvirni so. Tisti, ki so to storili pod vplivom alkohola, so si dali precej pozitivnejšo oceno kot trezni. "Pijani ljudje mislijo, da so privlačni, čeprav v resnici niso, kar jih lahko spravi v težave, sploh kadar preveč navalijo na morebitnega partnerja, ker pač mislijo, da se jim nihče ne more upreti," je pomembnost svoje ugotovitve zagovarjal Brad Bushman.

Vse o povezavi med časom, ko krava leži in stoji. Ali pa tudi ne.
Nagrada za verjetnost je pripadla škotskim raziskovalcem, ki se lahko pohvalijo z dvema povezanima odkritjema. "Prvič, dlje časa ko krava leži, verjetneje je, da bo kmalu vstala. In drugič, ko krava vstane, ni mogoče preprosto predvideti, koliko časa bo trajalo, preden se znova uleže," je pisalo v obrazložitvi nagrade. Genialno, ni dvoma.

Skupina evropskih znanstvenikov pa se lahko od zdaj hvali z Ig Nobelovo nagrado za fiziko. Ugotovili so namreč, da lahko človek čisto zares hodi po vodi - tudi če ni Jezus. Pri čemer je verjetno treba omeniti malo podrobnost: to se lahko zgodi le, če bi hodil po vodi na Luni.

Odkritje: Zapleteneje je, kot smo mislili
Nagrado za kemijo je dobila še ena skupina japonskih znanstvenikov, ki je ugotovila, da je biokemijski proces, ki se sproži, ko človek lupi čebulo in se mu ulijejo solze, "veliko zapletenejši, kot so do zdaj mislili".

Kaj z amputiranim penisom, ki ga je pogrizla raca?
Nagrado za javno zdravje pa so dobili tajski kirurgi, ki so se podrobno ukvarjali z načini, kako moškemu nazaj "prišiti" amputirani penis, "razen v primerih, ko ga je delno pogrizla raca", kot se je glasil del raziskovalnega vprašanja. Očitno je amputirani težava, ki je za zdaj še ne znajo rešiti ...