V izzivu je sodelovalo ogromno ljudi. Foto: AP
V izzivu je sodelovalo ogromno ljudi. Foto: AP
ice bucket challenge
Pridružila sta se tudi Heidi Klum in Tim Gunn. Foto: AP

Izzivu so se pridružili Mark Zuckerberg, Anna Wintour, Tom Cruise, Charlie Sheen, Robert Downey Jr, Anže Kopitar in številni drugi. Tako kot pa je bil množičen pozitiven odziv, so bile množične tudi kritike - med drugim so udeležence obsojali, da naj sploh ne bi vedeli ničesar o bolezni ter da naj bi šlo pri izzivu predvsem za iskanje pozornosti, humanitarnost pa naj bi bila postavljena v ozadje.

Kljub vsemu je kampanja v 30 dneh zbrala približno 90 milijonov evrov, denar pa je bil namenjen številnim raziskovalnim projektom. Eden izmed njih je bil projekt MinE, kjer je raziskovalcem uspelo identificirati nov gen, ki predstavlja veliko odkritje.

Novim oblikam zdravljenja naproti
"Super je, saj so zdaj vsi, ki so sodelovali v izzivu, dobili dokaz, da je njihova donacija resnično pomagala,"
je za Guardian dejal eden izmed vodilnih pri združenju ALS, Brian Frederick. "Projekt MinE je zelo pomemben in z odkritjem tega gena bomo lahko bolje razumeli bolezen ALS."

Novoodkriti gen, NEK1, je sicer z ALS-om povezan le v treh odstotkih primerov, a je prisoten tako pri dedni obliki bolezni kot tudi pri sporadični.

"Z novimi odkritji bomo lažje razumeli, kaj sproža bolezen in morda nam uspe odkriti tudi zdravilo," je dodal Frederick. "Smo pa vseeno še v zelo zgodnjih fazah tako razumevanja tega gena kot tudi razumevanja bolezni ALS na splošno."