Zanimivosti
(9)
Sebastian Kurz
Kdor molči, devetim odgovori? Foto: Reuters

Dodaj v

Sebastian Kurz - molčeči kancler 2.0

Med izbrankami tudi #MeToo
6. december 2018 ob 11:43
Dunaj - MMC RTV SLO, STA

Avstrijski kancler Sebastian Kurz ni zaznamoval le političnega dogajanja v Avstriji, ampak je glavni razlog tudi za izbor avstrijske besede leta. Ta je postala Schweigekanzler oziroma molčeči kancler.

Kar je še bolj zanimivo, je to, da so Avstrijci to besedo za besedo leta izbrali že drugič. "Molčeči kancler" je bil namreč besedo leta že leta 2005, ko takratni kancler Wolfgang Schüssel več tednov ni podal izjave. Zdaj pa se z nazivom "molčeči kancler 2.0", ki so ga uvedli politologi, ponaša tudi Kurz. S tem mlademu voditelju ljudje očitajo, da se vedno znova izogiba kakršnemu koli komentiranju zanj neprijetnih tem in odzivom na izjave koalicijskih partnerjev iz vrst svobodnjakov (FPÖ).

ZRC SAZU skupaj z MMC-jem z išče slovensko besedo leta 2018. Svoje predloge do 19. decembra pošljite na naslov beseda.leta@zrc-sazu.si ali pa jih pustite v komentarjih pod novico.


"Oida!"
Na drugo mesto se je uvrstila besedna zveza nekadilska civilna pobuda (Nichtrauchervolksbegehren), na tretje pa #MeToo, so še sporočili iz Društva za avstrijsko nemščino (GSÖD) in APA, ki letno pripravljata izbor.

Za nebesedo leta oziroma nesmisel leta so izbrali temeljno uredbo za zaščito podatkov (Datenschutzgrundverordnung). Uredba sicer zastavlja smernice za zaščito zasebnih elektronskih podatkov, a je zelo zapletena in birokratsko naporna za uveljavitev, hkrati pa nina vpliva na velike mednarodne koncerne. Po mnenju žirije gre tako za "perverzijo dobronamernega načrta".

Mladinska beseda leta 2018 pa je postala oida, ki jo mladina sicer uporablja že več let, a se je letos njen pomen razširil vse od vzklika presenečenja do prikrite grožnje. Poznana je postala, ko je mladenič uporabil besedo v pogovoru s policistom, ki jo je razumel narobe in mu v nesporazumu naložil za 100 evrov globe.

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
paver
# 06.12.2018 ob 12:41
Kdor molči devetim odgovori.
firbec111
# 06.12.2018 ob 12:25
S tem mlademu voditelju ljudje očitajo, da se vedno znova izogiba kakršnemu koli komentiranju zanj neprijetnih tem in odzivom na izjave koalicijskih partnerjev iz vrst svobodnjakov

škoda da se vsi naši politiki tega ne držijo, bi imeli cenejše kredite in manj težav
henrik.r
# 06.12.2018 ob 13:48
Sposobnost dobrega politika je, da trikrat premisli, preden nič ne reče.
rudes
# 06.12.2018 ob 13:47
Pa ravno uvajajo v Avstriji "kurzanje" plač politikom in funkcionarjem. On si recimo krajša plačo s cca 24000 na 17000 ojrov. Lep zgled ostalim, je pa res, da bo tudi s tako plačo nekako shajal čez mesec.
DAbears
# 06.12.2018 ob 18:09
Daj naj to negdo razlozi nasemu korlu
Bo vec koristi ce bo molcal
johann
# 06.12.2018 ob 15:50
En sam prst na Kurzu je več vreden kot vsi naši politiki skupaj.
razpon
# 07.12.2018 ob 10:48
Der oder die AdministratorIn dieser Seite wird gebeten, die harmlosen Kommentare nicht zu entfernen. Es sei keine Beleidigung gewesen. Spreche diese Person kein Deutsch, der Übersetzter im weiten digitalen Netz soll angeblich eine Hilfe darstellen. Es sei Sie kennen das weite digitale Netz nicht. Dann soll es Ihnen vergeben werde, und ich mich an dieser Stelle entschuldigen möchte.

Liebe Grüße aus Aßling in Oberkrain.

lepa pozdrav sa jesenica, kjer ghovorimo vec ko balkanska jezike ...
koncert
# 06.12.2018 ob 17:01
Da mu ne bomo delali krivice: lahko da je samo preudaren in ne zaletav - naj si vzame čas za izjave o aktualnih političnih dogajanjih (ampak ker je na visokem političnem položaju naj mnenje vsekakor asertivno izraža - naj vsi njegovi bližnji delajo tudi na njegovi dobri samopodobi oziroma njenem izboljšanju).
Kakorkoli že, sosedom v Avstriji na čelu s Kurzem želimo vse dobro.

P.S. Drugo pa bi bilo, če bi šlo za resnično ignoranco, ki pa je negativen pojav, kar se da ponazoriti z naslednjim razmišljanjem:
Nasilje rodi nasilje (to itak vsi vemo). Nenasilje pa samo po sebi ne rodi nenasilja (sem spada npr. ignoranca). Le iskreno nenasilje rodi nenasilje.
Fleaa
# 06.12.2018 ob 14:49
če ne drucga je vsakič lično napudran....
Kazalo