Čita med glavnima igralcema Tarzanovih klasik: Maureen O'Sullivan kot Jane in nekdanji olimpijski plavalec Johnny Weismuller kot Tarzan. Foto: EPA
Čita med glavnima igralcema Tarzanovih klasik: Maureen O'Sullivan kot Jane in nekdanji olimpijski plavalec Johnny Weismuller kot Tarzan. Foto: EPA
Cobbova je dejala, da je Čita poginil 24. decembra zaradi odpovedi ledvic, njegovo truplo pa so upepelili. Foto: Zavetišče za primate

, direktorica zavetišča za primate Suncoast v Palm Harbourju, je dejala, da je njenim starim staršem Čito okoli leta 1960 podaril zvezdnik Tarzana Johnny Weissmuller in da je šimpanz "zaigral" v filmih o najslavnejšem možu iz džungle, posnetih med letoma 1932 in 1934, ko je Weissmuller posnel "Tarzan the Ape Man" in "Tarzan and His Mate".

A Cobbova svojih trditev ni mogla podkrepiti z dokumentacijo, češ da je bila ta uničena v požaru leta 1995. Poleg tega nekateri hollywoodski viri navajajo, da je Čito ob Weissmullerju upodobil šimpanz Jiggs ali Mr. Jiggs, ki je poginil že leta 1938.

80-letni šimpanz bi bil tudi izredno star, morda najstarejši sploh. Po besedah strokovnjakov namreč šimpanzi v ujetništvu navadno živijo od 40 do 60 let.

Dolga vrsta sleparjev
Podobno trditev o nekem drugem šimpanzu, ki naj bi igral ob boku Weissmullerju in Maureen O'Sullivan, je pred tremi leti izpodbil Washington Post. Novinar R. D. Rosen je odkril, da je bil primat, ki je živel v kalifornijskem Palm Springsu, rojen okoli leta 1960, kar pomeni, da ni nobene možnosti, da bi zaigral v Tarzanih zlate dobe Hollywooda.

In čeprav je Čito v filmih iz 30. in 40. let upodobila cela vrsta šimpanzov, pa Rosen meni, da je tudi zadnji domnevni Čita videti kot "slepar za finančni priliv". "Bojim se, da je vsak šimpanz, ki je dejansko delil oder z Weissmullerjem in O'Sullivanovo, že davno pokojni," je še dodal Rosen.

Filmski zgodovinar Robert Osbourne pravi, da je bil lik Čite "ena izmed stvari, ki je bila ljudem najbolj všeč pri Tarzanovih filmih, ker jih je spravljal v smeh - bil je redna zabavna plat teh filmov". V svojem času je bil lik Čite tako priljubljen kot Rin Tin Tin ali Asta, pes iz filmov o "Pločevinastem možu", razlaga Osbourne. "Bil je velika zvezda."