V špagete predelan vanilijev sladoled s prelivom zdaj navdušuje tudi Newyorčane, Foto: Youtube
V špagete predelan vanilijev sladoled s prelivom zdaj navdušuje tudi Newyorčane, Foto: Youtube

Sundae v prevodu pomeni sladoled s sadjem oziroma sirupom ali stepeno smetano, sladica, imenovana spaghettieis, pa se je rodila v Nemčiji v 60. letih.

Z njo so se v obmorskih kavarnah na Jadranu poleti veselo sladkali že tudi otroci v nekdanji Jugoslaviji, Newyorčani pa so se nad njo očitno navdušili šele zdaj.

Navdušenje v New Yorku
V mestni slaščičarni Dolce sladoled z okusom vanilje tako potisnejo skozi strojček za oblikovanje testenin in tako dobijo izdelek, ki je od daleč res videti kot kupček kuhanih špagetov.

"Kot bi se igrali s svojo staro zabavno tovarno Play-doh, ampak s sladoledom," so navdušeno zapisali pri reviji People in se spomnili zelo priljubljene mase za modeliranje, podobne plastelinu, ki so jo otroci veselo potiskali skozi modelčke in ustvarjali različne oblike.

Za končni učinek polnega krožnika "pašte", se "špagete" iz vaniljevega sladoleda prelije z jagodno ali malinovo "omako", dodajo se "mesne kroglice" iz čokoladnega sladoleda in okrasi s "parmezanom", ki ga nadomeščajo koščki kokosove moke.