Legendarni igralec bo jutri glasoval za neodvisnost Škotske. Foto: EPA
Legendarni igralec bo jutri glasoval za neodvisnost Škotske. Foto: EPA
Rowlingova meni, da je za Škotsko bolje, da ostane znotraj britanske krone. Foto: EPA

Med tistimi, ki se strinjajo s trenutno politično ureditvijo in so tako proti referendumu za neodvisnost Škotske, so pisateljica knjižnih uspešnic o Harryju Potterju J. K. Rowling, sir Alex Ferguson, zvezdnica televizijskega šova talentov Susan Boyle, igralec David Tennant, glasbenik David Bowie, igralka Emma Thompson ...

Rowlingova je eni izmed kampanj Better Together (Boljši skupaj) proti neodvisnosti Škotske donirala milijon britanskih funtov, pojasnila pa je tudi, zakaj je proti neodvnosti: "Moje nasprotovanje neodvisnosti nima nobene povezave z mojim prepričanjem o izjemnosti Škotov in njihovih dosežkih. Preprosta resnica je, da se Škotska v 21. stoletju spopada z enakimi pritiski kot preostali svet. Tekmovati mora na istih svetovnih trgih, se braniti pred istimi nevarnostmi in se prebijati naprej v času krhkega gospodarskega okrevanja." Sir Alex Ferguson pa je dejal: "Osemsto tisoč Škotov tako kot jaz živi in dela v drugih delih Velike Britanije. Ne živimo v drugi državi, smo samo v drugih delih družine Združenega kraljestva," meni sir Alex Ferguson.

Proti neodvisnosti sta tudi frontman skupine The Rolling Stones Mick Jagger in igralka, režiserka in pisateljica Judi Dench, ki sta se pridružila kampanji Let’s Stay Together (Ostanimo skupaj).

Zvezdniki, ki so za "ločitev"
Tisti, ki pa se želijo "ločiti" od Združenega kraljestva, pa so: igralec Sean Connery, pisatelj Irvine Welsh, igralec Alan Cumming, igralec Robbie Coltrane, igralec Gerard Butler. Ta je povedal, da ne vidi razloga, zakaj Škotska ne bi bila neodvisna: "To je drugačna država z drugačnimi mnenji, ljudmi in pogledi, tako da, zakaj pa ne?" Najglasnejši med tistimi zvezdniki, ki so za neodvisnost, pa je zvezdnik filmov o Jamesu Bondu, ki pravi, da je neodvisnost najboljše jamstvo za boljšo prihodnost Škotov. Cumming pa meni, da je odločitev jasna, saj bodo samostojni Škoti v prihodnjih 15 letih gospodarsko in socialno močnejši kot danes.

Slavni, ki zagovarjajo trenutno politično ureditev, so sicer zapisali, da odločitev prepuščajo volivcem, bo pa njihov glas nedvomno vplival na vse prebivalce Velike Britanije.