Neznani dobitnik je prišel po svoje milijone. Foto: Reuters
Neznani dobitnik je prišel po svoje milijone. Foto: Reuters

Neznani dobitnik, Loterija Slovenija, kot smo že pisali, ne izdaja podatkov o dobitniku, se je v ponedeljek popoldne po več kot enem mesecu oglasil na Loteriji Slovenija, da bi dvignil denar.

Na račun so mu nakazali 2.963.339,39 evra. 15-odstotni davek od vrednosti dobitka, dobrega pol milijona evrov, je dobila občina njegovega stalnega prebivališča, je pojasnila Mateja Slamnik Kos iz Loterije Slovenija. Preostalega denarja pa dobitniku ni treba prijaviti v napoved za odmero dohodnine.

Sedmica, vredna nekaj manj kot 3,5 milijona evra, je bila vplačana v občini Domžale, a za zdaj še ni znano, ali je prav to občina stalnega prebivališča srečnega dobitnika. Več kot pol milijona evrov bo prejela občina njegovega stalnega prebivališča.

Postopek izplačila dobitka

.

Zakon o davkih na dobitke pri klasičnih igrah na srečo določa, da so s 15-odstotno davčno stopnjo obdavčeni dobitki v vrednosti 300 evrov in več. Loterija zato ob izplačilu obdavčljivega dobitka obračuna in odvede davek občini stalnega prebivališča dobitnika, osebne podatke o dobitniku pa posreduje Davčni upravi RS. Dobitnik je za Loterijo prinesitelj veljavnega potrdila o vplačilu, ki mora ob prevzemu dobitka izročiti potrdilo o vplačilu in se identificirati z osebnim dokumentom ter davčno številko. Po nakazilu 15-odstotnega davka (osnova je vrednost dobitka) občini stalnega prebivališča dobitnika Loterija celotno vrednost dobitka nakaže na transakcijski račun dobitnika.