Projekt SloWolf, ki bo trajal do konca leta 2013, je prvi obsežen projekt o volku v Sloveniji. Cilj projekta je dolgoročno ohranjanje populacije volkov, njihovega glavnega plena in življenjskih prostorov v Sloveniji ter izboljšanje njihovega sobivanja z ljudmi. Foto: BoBo
Projekt SloWolf, ki bo trajal do konca leta 2013, je prvi obsežen projekt o volku v Sloveniji. Cilj projekta je dolgoročno ohranjanje populacije volkov, njihovega glavnega plena in življenjskih prostorov v Sloveniji ter izboljšanje njihovega sobivanja z ljudmi. Foto: BoBo
Volčji mladiček
V "videopast" ujet volčji mladiček Slavca in Julije. Foto: L'Arena

Slavc in Julija sta se ustalila na območju naravnega parka Lessinia, nedaleč od Verone in Gardskega jezera, prav tam pa sta se 7. avgusta v "videopast" - namestili so jo v naravnem parku - ujela dva volčja mladička, stara približno štiri mesece. Gre za naraščaj volka Slavca in volkulje Julije.

Mladička Slavca in Julije si lahko pogledate tukaj.

Njuna ljubezen je po več kot 150 letih združila dva tropa volkov, zdaj pa sta se Slavcu in Juliji pridružila še mladička. Ta dogodek je po mnenju mednarodne znanstvene skupnosti zgodovinski na svetovni ravni. V videoposnetku je videti, kako mladička tečeta drug za drugim, nato izgineta iz dosega kamere, na koncu pa je na kratko videti tudi mamico Julijo, ki jo je mogoče prepoznati po črni črti na desni sprednji nogi.

Slavc iz Slovenije v Italijo, kjer je našel ljubezen
Volk Slavc, ki je bil rojen v slovensko-hrvaškem tropu Slavnik, je sodeč po podatkih z njegove telemetrične ovratnice sredi decembra leta 2011 zapustil svoj rodni trop, prepotoval celotno Slovenijo, velik del Avstrije in prečkal italijanske Alpe, nato pa se ustalil na območju Lessinie. Tam je Slavc spoznal Julijo, tudi ona pa je zapustila svoj dom. Najbližji znani trop iz njene italijansko-francoske populacije je od naravnega parka Lessinia oddaljen približno 200 kilometrov, kar je podobna oddaljenost kot do naše dinarsko-balkanske populacije volkov. Slavc in Julija sta tako ustanovila nov trop ravno na pol poti med obema populacijama, so navdušeno ugotavljali mediji in poročali o "volčjih Romeu in Juliji".

Srečen konec za volčja "Romea in Julijo"
Pisali smo že, da je ljubezen med Slavcem in Julijo nekaj časa bila videti popolnoma izgubljena.

Avgusta lani so Italijani sporočili žalostno novico - v bližini parka Lessinia so našli truplo mlade volkulje, za katero so domnevali, da je najverjetneje Julija. O domnevno ovdovelem Slavcu ni bilo več sledu, ko je telemetrična ovratnica odpadla. Slavčeva ovratnica je bila namreč - tako kot vse druge, ki so bile nameščene na volkove v Sloveniji - opremljena z mehanizmom za samodejno odpadanje, ki se sproži po dobrem letu delovanja, da volk ovratnice, ki zaradi izpraznjene baterije neha pošiljati podatke, ne nosi po nepotrebnem.

V ameriškem laboratoriju so bile pozneje opravljene dodatne genske analize mrtve volkulje, ki so pokazale, da ne gre za Julijo. Slavc in Julija sta bila tako še vedno srečna skupaj, v naravnem parku Lessinia so ju ujeli v fotografski objektiv že pozimi, zdaj pa je videokamera pokazala, da sta zaljubljenca aprila dobila še naraščaj.