Kinder jajčka že 42 let navdušujejo mlado in staro. Foto: Youtube
Kinder jajčka že 42 let navdušujejo mlado in staro. Foto: Youtube
William Salice je umrl v bolnišnici v Pavii na severu Italije, kjer se je zdravil po kapi. Foto: EPA

Salice se je Ferreru pridružil leta 1960 in prispeval k razvoju številnih nepogrešljivih Ferrerovih izdelkov, kot so pralineji Ferrero Rocher in Pocket Cofee.

A najbolj znan ostaja po priljubljenem jajčku presenečenja. "Kinder Sorpresa", kot se jajček imenuje v italijanskem izvirniku, je izdelal leta 1974, da bi otrokom "ponudil nekaj sladkega v kombinaciji s presenečenjem", hkrati pa je tudi želel čokoladnemu jajčku odvzeti "sezonski značaj" velikonočne slaščice.

Sam se nikdar ni želel predstavljati kot izumitelj Kinder jajčka, ampak je poudarjal, da je to Ferrero, sam pa je le "logistični izvršitelj".

Jajčka v ZDA prepovedana
"Starši želijo svojemu otroku ponuditi neko presenečenje, ki ga bo spravilo v smeh in dobro voljo," je Salice razkril razloge za nastanek jajčka. "Kinder jajček najmlajšim poleg čokolade ponudi tudi skrito presenečenje, majceno igračko, ki jo morajo otroci sestaviti." Tako zraven sladkanja krepijo še motorične sposobnosti.

Vsak Kinder jajček je sestavljen iz tanke čokoladne lupine iz mlečne in bele čokolade ter plastičnega jajčka z igračko presenečenja.

Slaščica je nemudoma postala uspešnica, ki je osvojila tako otroke kot tudi odrasle, med katerimi najdemo zagrete zbiratelje Kinder jajčk, ki so se v teh dobrih 40 letih precej razvili.

Skupaj je bilo v teh letih prodanih na milijarde Kinder jajčk, so pa prepovedana v ZDA, saj tamkajšnja zakonodaja prepoveduje slaščičarske proizvode, ki vsebujejo "neužiten predmet, razen če ima ta funkcionalno vrednost".