Sodeč po raziskavi so ameriški zvezdniki še pod večjim pritiskom javnosti in oboževalcev kot evropski. Foto: EPA
Sodeč po raziskavi so ameriški zvezdniki še pod večjim pritiskom javnosti in oboževalcev kot evropski. Foto: EPA
Amy Winehouse
Amy Winehouse je umrla 23. julija leta 2011 zaradi zastrupitve z alkoholom. Foto: EPA
Whitney Houston
Največja glasbena zvezda, ki je letos zapustila svet, je bila Whitney Houston. Umrla je 12. februarja, stara 48 let. Foto: EPA

Revija je pod drobnogled vzela 1.400 evropskih in severnoameriških pop- in rockglasbenikov, ki so zasloveli med letoma 1956 in 2006.

Po raziskavi je za evropskega samostojnega izvajalca možnost, da bo umrl mlad, ena proti deset, za severnoameriškega pa je tveganje dvakrat višje - možnost je ena proti pet.

"Ključna je podpora drugih članov"
Psihologinja, specializirana za obnašanje zvezdnikov, Honey Langcaster-James, verjame, da je za 'leaderje' zasedb ključna podpora drugih članov. Samostojni pevci so največkrat samotarji, ki se zavestno odločijo, da se bodo sami podali na pot uspeha, a na neki točki se znajdejo v položaju, ko so nanje vezani predvsem finančni interesi vseh, ki jih obkrožajo. Tako se glasbenik na solopoti znajde v precepu, komu naj sploh verjame.

Samostojni ustvarjalci so pogosto dolgo na poti, daleč stran od partnerjev in družin, v tem času pa jih vsi sodijo po njihovi javni podobi in ne po tem, kar v resnici so. Zaradi tega se lahko počutijo manjvredni in zelo osamljeni, je dodala psihologinja.

"V skupini so vsi na istem čolnu"
Na splošno psihološke raziskave kažejo na to, da imajo ljudje, ki uživajo podporo bližnjih, daljšo življenjsko dobo. Langcaster-Jamesova je dejala, da se prav ta vzorec kaže pri članih glasbenih zasedb, saj so po njenih besedah "vsi na istem čolnu". "Preprosto lažje vedo, komu lahko zaupajo. Člani zasedbe lahko tudi ustavijo enega od kolegov, ki je na poti v samouničevanje, ter ga ponovno vključijo v projekt. Pri tem jih po eni strani zanj resnično skrbi, po drugi pa je del, brez katerega celota ne more delovati," je še pojasnila psihologinja.

V študijo so bili med drugimi vključeni Elvis Presley, Jimi Hendrix, raper 2Pac, Michael Jackson, Amy Winehouse in Whitney Houston. Med člani zasedb pa Kurt Cobain iz skupine Nirvana, Sid Vicious iz zasedbe Sex Pistols ter Stuart Cable, nekdanji član Stereophonicsov.

Izsledki raziskave so temeljili na različnih kazalcih, na primer kakšen je bil mednarodni uspeh nekega glasbenika ali skupine. Ozadja o zasebnem življenju glasbenikov so črpali iz medijev, biografij in antologij.