Titanik. Foto: Wikipedia
Titanik. Foto: Wikipedia

Na dražbi, ki bo potekala med 17. in 24. aprilom, bodo nove lastnike med drugim iskali pisma in fotografije, pa tudi predmeti, ki so nekoč pripadali potnikom, ki so preživeli potop slovite ladje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pri dražbeni hiši si največ iztržka obetajo za srebrno posodo, ki jo je ena izmed potnic na Titaniku Margaret Molly Brown nekaj tednov po brodolomu podarila hrabremu Arthurju Rostronu, kapitanu druge ladje, ki je ob nesreči Titanika pomagal reševati potnike iz ledenega morja.

Na dražbi bodo ponudili tudi pismo, opremljeno z žigom slavne ladje, ki ga je 2. aprila 1912 napisal eden izmed članov posadke, ki nesreče ni preživel. Pismo bodo prodajali za 1.000 dolarjev (730 evrov).

Nove lastnike bodo iskale tudi izdaje časopisov, ki so na naslovnici poročali o Titanikovi nesreči, med njimi New York Times, The Illustrated London News in The New York Evening Post.

Titanik je iz britanskega pristanišča Southampton na krstno plovbo proti New Yorku krenil 10. aprila 1912. Štiri dni pozneje je ladja trčila v ledeno goro. Ladijski trup se je prelomil na dva dela in v zgodnjih jutranjih urah 15. aprila 1912 je ladja dokončno potonila. V brodolomu je umrlo več kot 1.500 od 2.208 potnikov.