Vse najboljše, draga slavljenka, vse najboljše za te! Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Vse najboljše, draga slavljenka, vse najboljše za te! Foto: freedigitalphotos.net

"Vse najboljše za te" (Happy Birthday To You) je zagotovo ena najbolj prepoznavnih pesmic na svetu, ki jo pojejo ljudje v mnogih jezikih. Zaradi avtorskih pravic je na sodišču v Los Angelesu potekal sodni postopek proti podjetju Warner/Chappell Music, ki ga je skupina umetnikov in filmskih ustvarjalcev tožila, da si je neupravičeno prisvojilo pravice za predvajanje te pesmi.

Toda po dveh letih se je pravdanje končalo z dogovorom, da pesem "Vse najboljše za te" postane javna dobrina in tako preide v skupno last. Ko bo sporazum dokončen, bo pomenilo, da se bo lahko povsem brez ovir in strahu pred morebitnimi tožbami po vsem svetu javno predvajala in uporabljala. Sodnik George King je namreč odločil, da podjetje Warner/Chappell nima avtorskih pravic za besedilo omenjene pesmi.

Prvič leta 1893
Nastanek melodije in besedila skladbe "Vse najboljše za te" ima sicer zapleteno zgodovino, ki sega v leto 1893. Prvič se je z drugačnim besedilom, a enako melodijo pojavila v ameriški reviji "Good Morning to All", napisala pa jo je glasbenica iz Kentuckyja Mildred Hill s svojo sestro Patty. To melodijo so sčasoma ameriške družine začele uporabljati z že prej poznanim besedilom pesmi "Vse najboljše za te".

Pri Warnerju so trdili, da jim avtorske pravice za pesem pripadajo, ker so jih odkupili od založnika revije, v kateri sta sestri Hill objavili skladbo, a sodnik jih je zavrnil s pojasnilom, da založnik sploh nikoli ni imel pravic.

Ko so Američani na rojstnodnevnih praznovanjih v družinskem krogu zapeli omenjeno pesem, jih nikoli ni doletela tožba, a za njeno javno ali komercialno predvajanje je podjetje Warner vedno zahtevalo tantieme. Vsako leto so zaradi te pesmi na račun dobili okoli dva milijona dolarjev.