Dve tretjini vprašanih sta navedli, da radi poslušajo glasbo, ko se ne počutijo dobro. Foto: BoBo
Dve tretjini vprašanih sta navedli, da radi poslušajo glasbo, ko se ne počutijo dobro. Foto: BoBo

Skladba se priporoča v poslušanje vsem, ki so žalostni, je pokazala anketa, ki jo je v okviru raziskave o vplivu glasbe na zdravje za britanski radio BBC opravila agencija ComRes.

Anketa je zajela tisoč ljudi, ki so lahko izbirali med desetimi skladbami, za katere je bilo ugotovljeno, da izboljšajo razpoloženje. Na drugo in tretje mesto sta se glede na blagodejni vpliv na počutje uvrstili pesmi Dancing Queen švedske skupine Abba in Happy ameriškega pevca Pharrella Williamsa.

Sicer pa sta v anketi več kot dve tretjini vprašanih navedli, da radi poslušajo glasbo, ko se ne počutijo dobro. Skoraj 90 odstotkov pa jih je izrazilo prepričanje, da poslušanje glasbe pomaga ljudem, da se počutijo bolje, ko so bolni ali se soočajo z osebno krizo.

Na seznamu, s katerega so lahko izbirali vprašani v anketi, so se znašle tudi skladbe Boba Marleyja, Robbieja Williamsa in Michaela Jacksona, še navaja BBC.

Bohemian Rhapsody je na albumu A Night at the Opera, ki je izšel pred četrt stoletja. Skladba traja skoraj šest minut in je kar dvakrat zasedla prvo mesto britanskih glasbenih lestvic - prvič ob objavi leta 1975 in nato ponovno po smrti pevca skupine Freddieja Mercuryja leta 1991.

Spodaj lahko prisluhnete prvouvrščenim skladbam, ki si jih anketiranci najpogosteje zavrtijo, ko so slabe volje. Katera skladba pa vas spravi v boljšo voljo?