Leta 2014 sta v krajevno skupnost Ljubečna prvič prileteli dve štorklji in si postavili ljubezensko gnezdo na vrhu električnega droga. Foto: MMC/Televizija Slovenija
Leta 2014 sta v krajevno skupnost Ljubečna prvič prileteli dve štorklji in si postavili ljubezensko gnezdo na vrhu električnega droga. Foto: MMC/Televizija Slovenija
V Ljubečni premestili gnezdo štorklje

Ker sta si gnezdo našli na električnem drogu, so danes delavci Elektra Celje skupaj z Zavodom za varstvo narave gnezdo prestavili na nov drog brez električnih vodnikov.

Kmalu bosta minili dve leti, odkar sta v krajevno skupnost Ljubečna prvič prileteli dve štorklji in si postavili ljubezensko gnezdo na vrhu električnega droga. "9. aprila 2014 sta prišli, takoj sta si postavili gnezdo in za naše krajane imata izjemen pomen, saj je štorklja magičen ptič. Prihod štorkelj je povezal na samo krajane sosednjih ulic, ampak celo krajevno skupnost," s ponosom razlaga prebivalec Ljubečne Milan Brecelj.

"O Ljubečni se je začelo znova govoriti po tistem, ko smo pred dvajsetimi leti lovili krokodila. Zdaj imamo vnovič zgodbo, ki nas je povezala in smo lahko prenehali govoriti o vremenu ter politiki," dodaja. Krokodil, ki še danes živi v akvariju Maribor, si je leta 1991 namreč našel dom v zapuščenem glinokopu v Ljubečni.

Štorklji pa sta tako navdušili domačine, da so izdali posebno brošuro z naslovom Štorklje na Ljubečni, v kateri so strnili spomine na njun prihod pred tremi leti: "Nekateri so poiskali daljnoglede, drugi so si jih kupili, samo da so spremljali vsak gib štrka in njegove partnerice. Fotoaparati so "škljocali", kamere so "brnele" in med domačini je nastalo na stotine in tisoče fotografij. V dveh letih sta imeli štorklji tudi sedem mladičev, a preživeli so le trije." "Tudi ob poginu mladičev smo se krajani zbrali in razmišljali, kaj je krivo, da so umrli. Razmišljali smo, da je krivda v onesnaženem okolju ali pa tudi v slabem vremenu, ravno takrat je namreč padala toča," pojasni Brecelj.

Če se bosta štorklji to pomlad iz 8.000 kilometrov oddaljene Afrike vrnili, ju bo na Ljubečni pričakal varnejši domov. Delavci Elektra Celje so skupaj z Zavodom za varstvo narave prestavili gnezdo na nov drog brez električnih vodnikov, ki stoji zraven starega. Lani se je ena izmed štorkelj zapletla v električne žice in komaj preživela. Domačini pa zdaj stiskajo pesti, da bi se štorklji marca ali aprila le vrnili.

Petra Bezjak, TV Slovenija

V Ljubečni premestili gnezdo štorklje