Švedski študenti so osupnili, ko so videli, kdo leži pred njimi. Foto: EPA
Švedski študenti so osupnili, ko so videli, kdo leži pred njimi. Foto: EPA

Študentom medicine ime pokojnika, na katerem bodo vadili obdukcijo, običajno sporočijo vnaprej, da lahko pravočasno povedo, ali je pokojnik morda od koga sorodnik ali prijatelj in zato ne želi opraviti te obdukcije. Tokrat pa jim imena niso sporočili, a prav tega pokojnika so poznali prav vsi - bil je namreč njihov profesor!

Šok je bil še posebej hud za tiste, ki so obdukcijo delali prvič: "Prva obdukcija je resnično čustveno dejanje, mi pa smo imeli na mizi nekoga, ki ga poznamo," je za švedsko tiskovno agencijo TT dejal eden izmed šokiranih študentov.

Predstavnica fakultete je zaradi incidenta izrazila obžalovanje, obenem pa poudarila, da se morajo študenti naučiti tudi zadev, ki bodo del njihove službe. "To je strašno, a včasih je to del izobraževanja. Žal morajo to sprejeti," je poudarila.

Naravnost zgroženi nad takim odzivom fakultete pa so bili v švedskem združenju študentov medicine MSF: "Namen praktičnih vaj je študente nekaj naučiti, vprašanje pa je, koliko znanja so od te stresne situacije sploh lahko odnesli."