Švicarji svoje tradicije ne dajo. Foto: Reuters
Švicarji svoje tradicije ne dajo. Foto: Reuters
Holtenova poudarja, da kravji zvonci oddajajo zvok 100 decibelov in da so izjemno težki. Foto: Reuters
Holtenova se bori tudi proti dirkam odojkov. Foto: Reuters

42-letna aktivistka se je v Švico preselila pri osmih letih, tekoče govori nemško, njeni otroci pa so švicarski državljani. A kljub temu so ji pristojne oblasti že drugič zavrnile prošnjo za švicarski potni list. Razlog naj bi bilo njeno goreče nasprotovanje kravjim zvoncem in drugim švicarskim običajem, kot so dirke odojkov, poroča časnik The Local.

Holtenovo celo svet vaščanov v vasi, kjer biva, označuje za "gofljo", prvo prošnjo za državljanstvo pa so ji z 206 glasovi proti in 144 za zavrnili leta 2015, čeprav so mestne oblasti takrat njeno prošnjo odobrile.

In zakaj Holtenova tako zelo nasprotuje kravjim zvoncem? Aktivistka trdi, da nošnja težkih kovinskih zvoncev okoli vratu švicarskim kravam povzroča hude fizične in psihične bolečine. Švicarji (pa tudi turisti) pa si po drugi strani sploh ne morejo predstavljati krav brez slikovitih zvoncev.

Nasprotuje tudi cerkvenim zvonovom
V Švici o odobritvi državljanstva delno odločajo stanovalski sveti, sestavljeni iz prebivalcev istega okrožja kot prosilec. In Holtenova je očitno precej nepriljubljena med vaščani Gipf-Oberfricka. Lokalna predstavnica švicarske Ljudske stranke Tanja Suter je za švicarske medije povedala, da jim gre Holtenova na živce in da ne spoštuje tradicije.

Urs Treier, predstavnik lokalne vlade, pa je za The Local povedal, da vaščani dobro vedo, da Holtenova pravno ustreza vsem zahtevam za državljanstvo, a "če se oseba postavi v središče pozornosti in se upira sprejetim običajem lokalne skupnosti, to lahko povzroči, da ta skupnost takega človeka noče v svojem okolju".

Vaščanom gredo na živce tudi številni intervjuji, ki jih zaprisežena veganka daje medijem. "Kravji zvonec oddaja zvok 100 decibelov, kar je primerljivo s pnevmatskim vrtalnikom. Tudi mi ne bi hoteli, da nam ob ušesih visi kaj takega. Živali prenašajo okoli vratu pet kilogramov, kar povzroča trenje in jim reže kožo," je dejala Holtenova za Daily Mail.

Kravji zvonci pa niso edino, proti čemur se bori rojena Nizozemka. Samooklicana svobodna novinarka, avtorica, fotomodel in študentka igre je v zadnjih letih organizirala kar nekaj kampanj, uperjenih proti priljubljenim švicarskim konjičkom, kot sta lov in dirka prašičkov, živcirajo pa jo tudi cerkveni zvonovi.

Švicarji tradicije ne dajo
Holtenova pa ni prva, ki so ji Švicarji zavrnili državljanstvo na podlagi kulturnih razlik. Lani je mestni svet v vasi Bubendorf zavrnil državljanstvo kosovski družini, ki je tam živela že deset let. Razlog? Stanovalskemu svetu je šlo v nos, da družina nosi trenirko tudi v mestu. Leta 2014 so zavrnili državljanstvo Američanu, ki je živel v Švici 43 let, kot razlog pa navedli, da tudi po toliko časa ni bil sposoben pravilno navesti vseh jezer v okrožju, poroča Vice.

Čeprav je Holtenova izjemno potrta, da je ponovno ostala brez tako želenega državljanstva, pa pravi, da bo svoj boj proti kravjim zvoncem nadaljevala. "Še vedno sem predana tistemu, kar je zame pomembno. Še posebej glede živali. Njihova dobrobit je zame izjemno pomembna," je povedala. "Če bi to prenehala, ne bi bila pristna in iskrena. Zato se ne nameravam spremeniti zgolj zaradi švicarskega potnega lista."

Holtenova še meni, da je njeni sovaščani niso podprli, ker je preveč glasna in ker govori, kar misli, da pa njen namen nikdar ni bil napadati švicarsko tradicijo - gre ji zgolj za dobro živali. Ob tem poudarja, da je Švica njen dom in država, kjer ima družino, prijatelje in službo.