Češki premier Petr Nečas se je znašel v nemilosti medijev in javnosti. Foto: EPA
Češki premier Petr Nečas se je znašel v nemilosti medijev in javnosti. Foto: EPA

Češki premier Petr Nečas se je zaradi plače in nagrad, izplačanih vodji svoje pisarne Jani Nagyovi, znašel pod drobnogledom medijev. Nagyova naj bi namreč lani več mesecev prejemala izredno visoke zneske (več sto tisoč čeških kron), kar so tamkajšnji mediji ocenili kot povsem neprimerno.

Nagyova je, denimo, marca lani ob plači (1.310 evrov) in dodatkih (1.934 evrov) prejela še nagrado (7.410 evrov) - s tem pa je po mesečnih dohodkih močno presegla celo samega premierja, ki prejme 6.435 evrov. Tudi januarja je Nagyova prejela nagrado 4.000 evrov, je poročal konservativni spletni portal Aktualne. Povprečna mesečna plača na Češkem je okoli 930 evrov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Tiskovni predstavnik vlade Jan Osuch je pojasnil, da si je Nagyova nagrade prislužila z "izrednim trudom" pri opravljanju "zelo pomembnih delovnih nalog", premier Nečas pa se je na poročanje medijev odzval z ogorčenjem. "Moji ljudje garajo kot konji, 12 ur na dan," je poudaril za časnik Mlada fronta Dnes.

Nečas se je moral s podobnimi kritikami soočiti že ob koncu svojega mandata na položaju ministra za delo leta 2009 - Jana Nagyova je bila tudi takrat vodja njegove pisarne in je v osmih mesecih prejela za 19.890 evrov nagrad, kar je prav tako izzvalo ostre kritike opozicije in medijev. 47-letno Nagyovo označujejo za zelo vplivno žensko in desno roko premierja Nečasa, še poroča APA.