Nauk Joelove zgodbe - pravočasno oddajte lotolističe (fotografija je simbolična). Foto: EPA
Nauk Joelove zgodbe - pravočasno oddajte lotolističe (fotografija je simbolična). Foto: EPA

Z odločitvijo sodišča se je po sedmih letih končala bitka Joela Ifergana, moškega, ki ga je le sedem sekund ločilo do tega, da bi prišel do polovice vrtoglavega zneska - 27 milijonov dolarjev (zmagovalne številke je imel še nek drugi moški, ki je na koncu dobil celoten znesek).

In kaj se je zgodilo pred sedmimi leti? Joel je 23. maja leta 2008 v tamkajšnji prodajalni kupil dva lotolistka za igro Loto Super 7. Prodajalec mu je svetoval, naj pohiti z oddajo, saj ob 21. uri poteče rok za oddajo lističev. Ura je glede na sodne dokumente kazala 20.59, ko je Joel oddal listka, ampak le eden izmed dveh lističev je bil oddan ob času. Drugi listič, ki se je pozneje izkazal kot zmagovalni, je bil registriran sedem sekund prepozno in so ga tako uvrstili v žrebanje za prihodnji teden.

Ko se je zgodilo žrebanje in ko je Joel videl, da ima zmagovalne številke na lističu, je že začel proslavljati. Kot je povedal za CTV News, je vse življenje sanjal o tem, da bi osvojil glavni znesek v igrah na srečo, v katerih sodeluje od svojega 18. leta. Sanje so se mu uresničile, ko je imel 60 let. Vsaj tako je mislil, njegovo veselje ni dolgo trajalo, saj mu kanadska loterija ni želela izplačati 13 milijonov dolarjev. Tako se je začela sodna bitka, za katero naj bi Joel porabil več kot 100.000 dolarjev.

Joel pravi, da je ob času oddal lističa, a da so mu dokazilo za drugega natisnili prepozno. Za to krivi loterijo in zastaranost loterijskih strojev v pokrajini Quebec: "Če bi kjer koli drugje vplačal listke, bi pred sedmimi leti postal milijonar," je dejal medijem vidno razočarani Joel po odločitvi sodišča.

Kljub vsemu Kanadčan ne obupuje, še naprej bo preizkušal svojo srečo na loteriji: "Še vedno so možnosti, da kaj osvojim ..." Srečno, Joel ...