Poljub ponovnega snidenja - Yonni in njegova ljubica Susana. Foto: Reuters
Poljub ponovnega snidenja - Yonni in njegova ljubica Susana. Foto: Reuters
Marta Salinas
Žena Marta je v preteklih tednih večkrat prišla v puščavo Atacama, na dan reševanja pa je ves 'cirkus' spremljala z varne razdalje. Foto: EPA

Tuji mediji posmehljivo pišejo, da si naziv najpogumnejšega izmed 33 rudarjev, ki so jih rešili iz zasutega rova, brez dvoma zasluži 50-letni Yonni Barrios, ki je bil sprva zelo opevan, saj je zaradi nekaj medicinskega znanja tesno sodeloval z reševalci na površju. V sredo, ko je največja reševalna akcija v zgodovini rudarstva stekla, pa se je v središču pozornosti znašel zaradi manj laskave stvari.

Yonni si je namreč zaželel, da bi ga ob prihodu na svetlo pričakali kar dve ženski iz njegovega življenja - 58-letna Marta Salinas, s katero je poročen 28 let, in njegova osem let mlajša ljubica Susana Valenzuela. Ženski sta v preteklih dneh večkrat prišli na kraj reševanja, in ko sta se besni srečali v skupni jedilnici, so ju morali narazen spraviti opazovalci. Žena je dejala, da je Barrios kar nekaj let obe vlekel za nos, prvo novico o nesreči pa ji je sporočila kar njegova ljubica.

Prvi objem z ljubico
"Samo dve možnosti sta - ali je zelo nesramen ali zelo neumen. Sploh ga ni skrbelo, kako bo, ko bo rešen, preprosto si je želel objeti obe," je dejal eden izmed reševalcev. Ko je kapsula Fenix Yonnija le dvignila na površje, ga je tam čakala le ljubica Susana, ki ga je močno objemala in v solzah poljubljala, on pa ji je brez slabe vesti nežnosti vračal.

"Imej ga, Susana ..."
Žena je dogajanje opazovala od daleč, iz svojega doma, nato pa hladno izjavila: "Zgodba z Barriosom je zame končana, ne čutim nikakršnega veselja. Reševalno akcijo sem spremljala po televiziji in vesela sem, da se je tako dobro iztekla. Mislim, da sem se odločila prav in ostala doma, saj srečanje z ljubico ne bi bilo dobro za družino. Najpomembnejši pa so vendarle moji trije sinovi. Ne bom ga obiskala v bolnišnici, če me želi videti, ve, kje me najde. Če ne, se bom pogovarjala le še prek odvetnikov."

Marta tudi precej realno gleda na reševanje, ki ga je spremljal ves svet: "Seveda gre za zgodovinski dogodek, a kmalu se bo zgodila kakšna nova zanimiva stvar. Ljudje bodo šli naprej in pozabili na rudarje, čeprav sami mislijo, da bodo obogateli čez noč. To se ne bo zgodilo, le najspretnejši bodo znali iz te dogodivščine potegniti tudi kaj denarja," poroča Daily Mail.

Veliko bodo morali razčistiti
Yonni pa ni bil edini "grešnik" v skupini 33 rudarjev. Mediji so izbrskali, da ima zapleteno zasebno življenje še en rudar s priimkom Barrios, Carlos, ki naj bi imel petletnega sina z ženo, z ljubico pa pričakuje naraščaj. Še en čilski junak pa naj bi za nos vlekel kar štiri ženske - ženo, od katere se še ni ločil, dekle, s katero trenutno živi, še eno dekle, ki trdi, da ima z njim otroka, in četrto, s katero naj bi imel "le" kratko avanturo.