Pogled na predor približno 50 metrov pod gradom Ksiaz. Foto: AP
Pogled na predor približno 50 metrov pod gradom Ksiaz. Foto: AP
false
Pogled na grad Ksiaz v Walbrzychu, mestu, ki je od septembra burilo duhove številnih. Foto: AP
Vse od septembra naprej je potekala obsežna akcija. Foto: AP

Domnevno odkritje vlaka, ki naj bi izginil pred 70 leti, je na Poljskem povzročilo pravo iskalno mrzlico, potem ko naj bi sledi o njegovem obstoju na jugozahodu države našla dva moška. Strokovnjaki s priznane akademije za rudarstvo v Krakovu na Poljskem so ocenili, da bi na rudarskem območju blizu mesta Walbrzych lahko obstajal skrit podzemni predor, vlaka pa da skoraj zagotovo ni.

Septembra letos sta Poljak Piotr Koper in Nemec Andreas Richter zatrdila, da je nekje od osem do deset metrov pod zemljo zakopan skoraj 100 metrov dolg vlak. Po njunem prepričanju naj bi bili na vlaku večinoma prototipi orožja, a glede na lokalne legende naj bi bili med tovorom zlato, dragulji in umetnine, ki so jih nakradli nacisti.

Nacisti naj bi vojne ujetnike prisilili v kopanje mreže predorov na tem območju, nekateri lokalni prebivalci pa so trdili, da so želeli nacisti z zlatom pobegniti pred bližajočo se Rdečo armado. Po legendi naj bi se vlak v zadnjih dneh druge svetovne vojne odpravil iz zahodnega mesta Vroclav in nato skrivnostno izginil v okolici mesta Walbrzych.

A geolog Janusz Madej je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal, da njegova raziskovalna ekipa ni našla dokazov o obstoju vlaka, mogoče pa je na tem območju predor. A Koper in Richter vztrajata, da bo nadaljnje iskanje obrodilo sadove in bodo našli vlak globoko v predoru.