50-kilogramsko palico je iz rok podvodnega arheologa Barryja Clifforda prevzel predsednik Madagaskarja Henry Rajaonarimampianin. Foto: AP
50-kilogramsko palico je iz rok podvodnega arheologa Barryja Clifforda prevzel predsednik Madagaskarja Henry Rajaonarimampianin. Foto: AP
Kako lahko nekdo le pride iz vode in reče: 'Našel sem zaklad kapitana Kidda," pravijo pri Unescu. Foto: AP

"To je fantastično odkritje, ki kaže na skrito zgodovino Madagaskarja," je maja ob najdenem zakladu povedal ameriški ambasador na Madagaskarju Robert Yamate. Dodal je, da je odkritje zelo pomembno za državo. A kot kaže, so se na Madagaskarju veselili zaman.

Ekipa Unesca je namreč hitro izrazila dvom glede odkritja, zato se je odpravila na sam kraj dogodka, da bi preverila, ali gre res za dolgo iskani "srebrni" zaklad kapitana Kidda. In po opravljenih raziskavah so potrdili svoje dvome - ne gre za nikakršen zaklad.

Srebrni zaklad, ki to ni
50-kilogramska srebrna palica, ki jo je podvodni arheolog izročil predsedniku Madagaskarja Heryju Rajaonarimampianini, naj bi tako bila le običajna svinčena plošča: "Palica ne vsebuje srebra, gre za svinčeno-balastni kos," je zapisano v poročilu.

Clifford je maja med drugim povedal, da so našli ostanke 13 ladij, zaklad pa se je po njegovem mnenju skrival v potopljeni Kiddovi ladijski razbitini, tako imenovani Galeji avantur. A tudi to Unesco zavrača z besedami, da niso našli nikakršnih ostankov ladij, temveč le zlomljene dele pristaniških objektov na majhnem otoku Sainte-Marie (je vzhodno od Madagaskarja), kjer je Clifford tudi našel "zaklad".

Michael L'Hour iz Unesca, domnevno veliko odkritje je preverjalo več potapljačev, arheologov, kustosov in fotografov, je ostro skritiziral Cliffordove metode raziskovanja: "Kako lahko nekdo le pride iz vode in reče: 'Našel sem zaklad kapitana Kidda.'"

Cliffordova se je že odzvala na poročilo Unesca, pravijo pa, da še vedno stojijo za svojimi trditvami. "Unesco bo Madagaskarju in ljudem na otoku Sainte-Marie vzel nekaj velikega. To je neverjetno žalostno," je povedal Cliffordov sin Brandon, ki je prav tako sodeloval pri iskanju zaklada. Oglasil se je tudi producent Sam Browne, ki ustvarja dokumentarni film o najdbi zaklada kapitana Kidda. Povedal je, da je globoko zaskrbljen zaradi diskreditacije njihovega dela in dodal, da so ameriški raziskovalci v zalivu izvedli najcelovitejšo geofizikalno študijo do zdaj.

Gre že za drugi "spopad" Clifforda in Unesca. Ameriški arheolog je lani trdil, da je našel ladijsko razbitino Krištofa Kolumba, ki je leta 1492 potonila ob severni obali Haitija, a je Unesco njegove navedbe ovrgel z besedami, da gre za ladjo iz poznejšega obdobja.

Kapitan Kidd, strah in trepet širnih morij
Okoli leta 1645 na Škotskem rojeni kapitan Kidd je sprva pomagal britanskim oblastem v lovu za pirati, nato pa je sam postal strah in trepet širnih morij. Med plenjenjem neke ladje leta 1698 so ga ujeli, zaprli, izprašali pred britanskim parlamentom, nato pa usmrtili leta 1701. Kaj se je zgodilo z bogastvom, ki ga je Kidd zaplenil, je bila skrivnost, ki je vznemirjala iskalce izgubljenih zakladov.