Zadnji konec tedna pred referendumom sta obe strani pripravili številne shode za ali proti. Na fotografiji utrinek s pohoda oranževcev v Edinburgu. Foto: Reuters
Zadnji konec tedna pred referendumom sta obe strani pripravili številne shode za ali proti. Na fotografiji utrinek s pohoda oranževcev v Edinburgu. Foto: Reuters
Referendum o neodvisnosti Škotske
Zagovorniki neodvisnosti volivce spodbujajo, naj obkrožijo Da, tudi z napisi na najbolj oddaljenem koncu Škotske - otočju Zunanji Hibridi. Foto: Reuters
Sean Connery
Škot Sean Connery velja za enega najvztrajnejših borcev za škotsko neodvisnost. Foto: EPA

Že v soboto je v znamenju referenduma potekal zadnji večer več tednov trajajočega festivala The Prom in the Park v organizaciji britanske medijske hiše BBC - gre za niz glasbenih dogodkov, ki potekajo od začetka julija do sredine septembra, zadnji večer pa sočasno priredijo koncerte po vsej Veliki Britaniji (od londonskega Hyde Parka do škotskega mesta Glasgow in Belfasta na Irskem), vrhunec pa poteka v londonski koncertni dvorani Royal Albert Hall.

Čeprav je bil BBC navzven odločen, da dogodek ne bo imel politične konotacije (izvajalcem so zabičali, da gre za "glasbeni dogodek", ki ne bi smel postati "politična platforma"), pa so številni znani unionisti že prej napovedali, da bodo koncerte izkoristili za to, da znova pokažejo svojo podporo združeni monarhiji in Škotom dajo vedeti, da so vsi "ena velika ljubeča družina", kot se je izrazil minister za kulturo, medije in šport Sajid Javid. Ta je bil le eden izmed številnih znanih Britancev, ki se je oborožil z britansko zastavo in značko z napisom: "Ne, hvala."

Tudi velika glasbena imena?
A glasbeni vrhunec predreferendumskega dogajanja podporniki združene monarhije načrtujejo za ponedeljek. Organizatorji unionistične kampanje Let's Stay Together (Ostanimo skupaj) želijo namreč še zadnjič pred četrtkovim referendumom pokazati Škotom, da "spadajo skupaj". Tako bodo v ponedeljek na londonskem Trafalgar Squaru pripravili velik koncert, na katerem bodo, obljubljajo, tudi številna znana britanska glasbena imena - od Paula McCartneyja (The Beatles) do Micka Jaggerja (The Rolling Stones) in Briana Maya (Queen). Glasbeniki sodelovanja sicer (še) niso potrdili.

Prireditev bosta vodila komik Eddie Izzard ter zgodovinar in BBC-jeva televizijska osebnost Dan Snow, ki je med drugim spisal javno pismo, pod katerega se je podpisalo 200 znanih Britancev, ki so prepričani, da je pravo mesto Škotske znotraj Združenega kraljestva, med njimi tudi Mick Jagger, Judi Dench, Helena Bonham-Carter, Eddie Izzard, Stephen Hawking itd.

"Ostanimo skupaj"
Snow pojasnjuje, da je glavni namen dogodka pozvati ljudi, da je prava pot le ena: "Ostanimo skupaj, prosim, ne odhajajte." Obenem pa koncert ob morebitni izglasovani škotski neodvisnosti vidi kot primeren simbolni konec 300-letne skupne zgodovine: "Če bo to (referendum) res pomenilo konec za državo, kot jo poznamo zadnjih 300 let, pa smo dolžni preteklim in današnjim generacijam, da ga zaznamujemo skupaj, v središču naše prestolnice."

Snow ob tem dodaja, da želijo le svojim rojakom na Škotskem izkazati solidarnost in prijateljstvo, obenem pa jih opomniti, kako nesrečni bodo, "če se odločijo pretrgati te vezi".

Znani, ki podpirajo samostojno Škotsko
A tudi neodvisna Škotska ima svoje slavne podpornike (čeprav je veliko znanih imen svoje rojake s podporo unionistom globoko razočaralo), na primer igralce Seana Conneryja, Briana Coxa in Alana Cumminga, pisatelja Irvina Welsha, glasbenika Charlieja ter Craiga Reida.

Izid bo tesen
Le nekaj dni pred dolgo pričakovanim referendumom o neodvisnosti Škotske je jasno le, da bo izid zelo tesen, saj javnomnenjske raziskave dajejo prednost zdaj eni zdaj drugi strani. Zadnji konec tedna pred referendumom se je na ulice škotskih mest sicer zgrnilo več tisoč ljudi, tako podpornikov kot nasprotnikov neodvisnosti. V Edinburgu se je zbralo tudi več tisoč pripadnikov konservativnega protestantskega reda oranževcev, ki so se s protestnim shodom izrekli za celovitost Velike Britanije.