Močan spolni nagon in odvisnost od spolnosti nista sinonima. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Močan spolni nagon in odvisnost od spolnosti nista sinonima. Foto: freedigitalphotos.net

Znanstveniki z univerze UCLA so šli po sledeh trditev zvezdnikov, kot so David Duchovny, Tiger Woods in Russell Brand, ki so za svoje skoke čez plot okrivili bolezensko stanje. Izbrali so skupino 39 moških in 13 žensk, ki so trdili, da ne morejo brzdati svoje spolne sle.

Medtem ko so jim kazali fotografije spolnosti, so spremljali delovanje njihovih možganov. Vodja raziskovalne skupine Nicole Prause ob tem pojasnjuje: "Če bi v resnici trpeli za hiperspolnostjo ali zasvojenostjo s seksom, bi bil odziv njihovih možganov na podobe spolnosti drugačen, bolj intenziven. Podobno, kakor se odzovejo možgani zasvojenca s kokainom na fotografije tega mamila v preteklih študijah."

"Le" močna spolna sla
Ker tokrat podobnih reakcij niso zaznali, utemeljeno domnevajo, da spolna zasvojenost ne obstaja, še pravijo v članku, objavljenem v najnovejši izdaji strokovne revije Socioaffective Neuroscience and Psychology. Prausova ob tem dodaja, da je hiperspolnost verjetno "le" posledica močne spolne sle.

A kljub vsemu je njihovo dognanje velik dosežek, zatrjuje znanstvenica, saj so prvič analizirali možgansko delovanje ljudi, ki trdijo, da imajo težave s povečanim spolnim nagonom.

16 milijonov ameriških "zasvojencev"
Po poročanju televizijske mreže CBS se sicer z boleznijo, ki to očitno ni, spoprijema kar 16 milijonov Američanov. Na stran "zasvojencev" je stopilo tudi ameriško združenje psihiatrov, ki je v najnovejšem priročniku za prepoznavanje in zdravljenje duševnih motenj odvisnost od spolnosti uvrstilo na seznam zdravstvenih motenj.

Prausova zato priznava, da bo verjetno študija njene skupine strokovnjakov naletela na različne, a burne odzive. Poudarja, da z raziskavo ni želela ljudi odvrniti od zdravljenja ali iskanja pomoči, vendar meni, da bi morale klinike za zdravljenje spolne odvisnosti (ki v ZDA rastejo kot gobe po dežju) znova razmisliti, na kakšen način tem ljudem pomagati.