Skupino sestavlja pet deklet iz Naplesa, v kratkem pa bodo nastopile na svojem prvem koncertu. Foto: USA Freedom Kids
Skupino sestavlja pet deklet iz Naplesa, v kratkem pa bodo nastopile na svojem prvem koncertu. Foto: USA Freedom Kids
Nastop na Trumpovem zborovanju jim je prinesel svetovno slavo. Foto: Youtube
Za besedilo pesmi je kriv njihov menedžer Jeff Popick. Foto: USA Freedom Kids
Nastop je dekletom prinesel obilico zanimivih ponudb, pravi njihov menedžer. Foto: USA Freedom Kids
Trump z mladimi podporniki v Iowi. Foto: Reuters
Donald Trump ostaja trdno v vodstvu med republikanskimi kandidati za predsednika. Volitve bodo novembra letos. Foto: Reuters

Skupina petih deklet, starih od osem do 11 let, prihaja iz Naplesa na Floridi in ni potrebovala dolgo, da s svojimi doživetimi nastopi ter rdeče-modro-belimi krilci postane senzacija na Youtubu. Njihovi studijski začetki namreč segajo komaj v lanski september.

In za promocijo prvega singla, "The National Anthem, Part 2" (Državna himna, 2. del) so si, jasno, izbrale datum simbolnega pomena. "11. september je dan, ko je Amerika naletela na oviro. Ampak, kot je dejal general George S. Patton ... Vsi pravi Američani obožujejo zmagovalca. In s tem so bili rojeni USA Freedom Kids ...," navajajo na svoji strani.

11. septembra 2015 so namreč dekleta izdala svoj "kritiško hvaljeni" single, drugo pa je, kot pravijo, zgodovina. Štiri mesece pozneje so namreč že nastopile pred Trumpom in 10.000 njegovimi podporniki v Pensacoli. Besedilo njihove pesmi je zvenelo, kot da bi ga napisal sam Trump. Čeprav zveni kot dobra parodija na govore in izjave spornega republikanskega predsedniškega kandidata, pa so dekleta popolnoma resna v svojem ... domoljubju.


Besedilo pesmi za Trumpa:
"Strahopetnost
Si resen?!
Opravičevanje za svobodo, tega ne morem prebaviti.
Ko svoboda kliče, sprejmi klic!
Na noge, pokonci!
Svoboda je na naših ramenih, ZDA!
Sovražniki svobode, soočite se zdaj s svojo kaznijo,
dajmo, fantje, sesujte jih!
Predsednik Donald Trump ve, kako narediti Ameriko ponovno veliko.
Dogovarjaj se z močjo ali pa boš vsakič sesut."


"Fantastičen odziv"

Pesem z močnim političnim nabojem so v živo izvedle tri članice skupine, oblečene v ujemajoče se oblekice v barvah ameriške zastave, njihov nastop je na Youtubu postal čez noč prava uspešnica, njihovemu menedžerju Jeffu Popicku pa je telefon skoraj pregorel. "Baterije mi zmanjkuje," se potoži novinarju Naples Newsa. "Odziv je fantastičen"Popick pravi, da je on tisti, ki je protrumpovsko pesem napisal, da pa je za nalezljivo sintetizirano melodijo angažiral zunanjega sodelavca.

Pesem je bila sprva mišljena kot poklon enemu od Popickovih idolov, zgoraj omenjenemu generalu Georgeu Pattonu, ki je poveljeval ameriškim silam med drugo svetovno vojno, a potem je Trump naznanil svojo kandidaturo, v govoru o državni varnosti pa omenil ravno Pattona. In takrat je Popick vedel, da mora besedilo spremeniti, ki je zdaj kot na kožo pisano bahavemu newyorškemu nepremičninskemu mogotcu.

Prikupno ali grozljivo?
Vsi nad predstavo in pesmijo niso navdušeni. Revija Mother Jones je, denimo, pesem označila za "grozljivo". "V očitnem poskusu, da bi pristale na seznamu pesmi, ki jih vojska uporablja za mučenje zapornikov, so tri deklice v sredo v čast Donaldu Trumpu na zborovanju v Pensacoli nastopile s srhljivo pevsko-plesno točko," so zapisali.

Popick trdi, da je odziv, kljub nekaterim negativnim medijskim zapisom, "90-odstotno pozitiven". Dekleta so se po nastopu na kratko srečale tudi s Trumpom. "To je bilo zanje čudovito. Trump je pesem 100-odstotno požegnal."

Neslutena slava zdaj prinaša nove priložnosti in ponudbe dekliški skupini, ki že zdaj snema album z 12 pesmimi. V kratkem bodo na Floridi imele svoj prvi koncert, Popick pa se že pogaja, da bi nastop prenašali po vsej državi.

Otroci in propaganda
To sicer ni prvi primer izkoriščanja otrok v političnopropagandne namene. Daleč najbolj razvpit primer je bil politični oglas ameriškega predsednika Lyndona B. Johnsona z naslovom "Daisy" ("Marjetica"), v katerem deklica med odštevanjem do jedrske eksplozije trga cvetne lističe marjetice. Oglas je bil tako sporen, da so ga predvajali samo enkrat, 7. septembra 1964.

Palestinsko gibanje Hamas ima otroško revijo Al Fateh, na katero letijo obtožbe indoktrinacije. Kitajska komunistična partija v svojih brošurah pogosto uporablja podobe otrok, kot je to počela tudi Sovjetska zveza, pri nas se je z otroki na veliko opletalo predvsem pri zadnjem referendumu o enakih pravicah, Severna Koreja pa angažira kar celotne otroške zborčke. Spodaj prilagamo ob USA Freedom Kids še posnetek ene severnokorejskih večjih otroških spletnih senzacij med nastopom za Ljubljenega vodjo.
K. S.