Karizmatični 27-letni prvak Združene levice je tisti, ki so ga slovenski uporabniki spleta najpogosteje 'guglali'. Foto: BoBo
Karizmatični 27-letni prvak Združene levice je tisti, ki so ga slovenski uporabniki spleta najpogosteje 'guglali'. Foto: BoBo
Po neuspešnem potegovanju Alenke Bratušek za evropsko komisarko je veliki met uspel Violeti Bulc. Foto: BoBo
Hollywoodska kariera Katarine Čas je v vzponu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Google je objavil podatke za Leto v iskanju 2014 v Sloveniji. Gre za lestvice najpogostejših iskanj v iskalniku Google.si, ki so zaznamovala letošnje leto in ki so jim slovenski uporabniki namenili največ zanimanja. Slovenci smo na spletu prebrskali nešteto imen, poiskali odgovore na številna vprašanja, spremljali dogajanja na številnih prireditvah, si želeli poiskati najboljšo dieto in raziskati skrivnosti slovenskih muzejev, so pri tehnološkem podjetju zapisali v sporočilu za javnost.

Med lestvicami, ki jih je Google objavil ob koncu leta, je tudi seznam znanih Slovencev, ki smo jih Slovenci največkrat poiskali v iskalniku Google.si. Na njem najvišji mesti zasedata sveži imeni letošnjega političnega dogajanja, in sicer Luka Mesec, prvak Združene levice, in pa Violeta Bulc, evropska komisarka za promet in prostor. Na tretjem mestu je igralka Katarina Čas, ki že nekaj časa uspešno deluje tudi čez lužo. Na seznam "top 10" sta se uvrstila še deskar na snegu Žan Košir (5. mesto) in naša predstavnica na Evrosongu Tinkara Kovač (6. mesto).

Slovenci smo v letu 2014 spremljali večino dogodkov in prireditev, tako domačih kot tujih, tudi prek spleta. Med najbolj odmevnimi dogodki so tokrat skoraj pričakovano volitve, in sicer na prvem mestu državnozborske, takoj za njimi pa lokalne. Slovenci smo v letu 2014 navdušeno spremljali tudi olimpijske igre v Sočiju (3. mesto) in pa svetovno prvenstvo v nogometu (5. mesto). Očitno smo Slovenci tudi precejšnji gurmani, na kar kaže Teden restavracij na 9. mestu.

Najbolj iskane osebe v Sloveniji v letu 2014:

1. Luka Mesec
2. Violeta Bulc
3. Katarina Čas
4. Miro Cerar
5. Žan Košir
6. Tinkara Kovač
7. Daša Gradišek
8. Filip Kocjančič
9. Tomaž Pengov
10. Martina Valenčič

Najbolj iskane prireditve/dogodki v Sloveniji v letu 2014:

1. Volitve 2014
2. Lokalne volitve 2014
3. Sochi
4. World cup 2014
5. Eurovision 2014
6. Pust 2014
7. Brazilija proti Nemčija
8. Istrski maraton
9. Teden restavracij
10. Planica 2014