Klinika ponuja tri različno dolge in obsežne tretmaje. Foto: The Hangover Clinic
Klinika ponuja tri različno dolge in obsežne tretmaje. Foto: The Hangover Clinic
Kritiki klinike trdijo, da spodbuja popivanje. Foto: Reuters
Najboljše zdravilo za zdravljenje mačka naj bi bila kombinacija infuzije in kisika. Foto: The Hangover Clinic

"The Hangover Clinic" (ne, ne skrivajo se za evfemizmi, čemu so namenjeni) se je v največjem avstralskem mestu odprla prejšnji teden, s prijavami in naročili za darilne bone pa so jo preplavili že v nekaj dneh. Klinika slabotnim po pivski noči ponuja vrsto "zdravilnih tretmajev", sestavljenih iz infuzije, koktajla vitaminov in zdravil.

"Revolucionarni intravenozni tretmaji za zdravljenje mačka", kot se hvalijo na svoji spletni strani, so dolgi od 30 minut do ene ure, pri čemer pri najkrajšem za 140 dolarjev dobite liter infuzije, vitamina B in C ter zdravila za glavobol in slabost po vaši izbiri.

Pri 40-minutnem "energetskem" tretmaju za 25 dolarjev več dobite še zdravljenje s kisikom, medtem ko najdaljši, uro dolg in 200 dolarjev drag "oživitveni" tretma ob kisiku sestavlja še antioksidantsko krepčilo.

Spodbujanje pijančevanja?
A čeprav ima klinika že v prvem tednu veliko prometa, vsi niso srečni z novo pridobitvijo v mestu. "To spodbuja ljudi, da uživajo alkohol na povsem neprimeren način, in vlada bi morala zelo, zelo skrbno preučiti zadevo," je za Sydney Morning Herald izrazil pomisleke Michael Moore, direktor avstralske zveze za javno zdravstvo.

Max Petro, soustanovitelj klinike, odgovarja, da so take obtožbe krivične. "Ne strežemo alkohola. Nismo pivnica. Kronično popivanje spodbujamo v enaki meri, kot bolnišnice spodbujajo ljudi, naj zbolijo," pravi Petro, ki je čudežni recept za zdravljenje mačka odkril pred petimi leti, ko je delal kot smučarski inštruktor.

"Nadzorniki na smučišču, vsi kvalificirani zdravstveni tehniki, so bili vedno zadnji pokonci ob večerih, zjutraj pa prvi pokonci. Vedno sem se spraševal, kako jim uspeva, dokler mi niso nekega dne razkrili svoje skrivnosti. Odpeljali so me v svojo malo kočo na smučišču, kjer so bili vsi priklopljeni na infuzije in kisik," razlaga. "Naslednjič, ko sem bil malce prekrokan, sem potrkal na njihova vrata in jih prosil, če lahko zadevo preizkusim. Vse od takrat sem razmišljal, kako bi iz tega naredil posel."

To sicer ni prva taka klinika za zdravljenje mačka. Na začetku leta so v New Yorku odprli "klub za mačka", ki s svojim avtobusom kroži po mestu in išče slabotne žurerje, ki so prejšnjo noč spili kak kozarček preveč. Podobna ponudba je na voljo, jasno, tudi v Las Vegasu, kjer štirje luksuzni avtobusi pod imenom "Zmačkana nebesa" ("Hangover Heaven") vozijo po mestu in ponujajo, da vam za 150 dolarjev in v 45 minutah "povrnejo dobro počutje".