Kita je naplavilo na obalo slikovitega novofundlandskega mesteca blizu narodnega parka Gros Morne. Foto: Reuters
Kita je naplavilo na obalo slikovitega novofundlandskega mesteca blizu narodnega parka Gros Morne. Foto: Reuters
Kit je dolg 26 metrov in tehta 60 ton. Foto: Reuters
Opazovanje kitov je ena izmed atrakcij Nove Fundlandije. Foto: Uradna turistična stran Nove Fundlandije

Gre za enega izmed devetih kitov, ki so se pred nekaj tedni ujeli pod ledeno ploščo in poginili, v zadnjem tednu pa jih počasi naplavlja na obalo. Med njimi tudi 26 metrov dolgega orjaka, ki so ga vnetljivi plini, ki nastajajo ob razpadanju, napihnili v velikansko smrdljivo kepo, za katero se zdaj vsi bojijo, da jo bo zdaj zdaj razneslo.

"Skrbi nas ... ker nisem prepričana, da ne bo žival z vsemi temi ujetimi plini na neki točki preprosto eksplodirala," je za Guardian povedala Emily Butler, ena izmed 600 prebivalcev slikovitega mesteca na zahodni obali Nove Fundlandije. Poginuli kit je nasedel tik ob sprehajališču in že več kot teden dni oddaja močan smrad. V najslabšem primeru bi lahko truplo razneslo, pri tem pa bi v fasade lesenih hišk priletelo več ton smrdečega drobovja in kitove masti.

Kakšne so možnosti?
Strokovnjaki sicer menijo, da je verjetnost za eksplozijo precej majhna in da se bo na neki točki kitova koža tako zmehčala, da se bodo vezna tkiva začela počasi razkrajati, plin bo začel postopoma uhajati in nazadnje naj bi iz kita počasi ušel vez zrak tako kot pri "starem balonu". Kljub temu pa prebivalce in radovedneže opozarjajo, naj se izogibajo trupla, ker je lahko gojišče nevarnih virusov in bakterij.

"Največjo nevarnost predstavlja kakšen nadobudnež, ki se bo odločil, da z nožem zareže v truplo, pa da vidi, kaj se bo zgodilo," meni Jack Lawson, raziskovalec pri kanadskem ministrstvu za ribolov, ki se dobro zaveda, da je YouTub poln posnetkov napihnjenega kita, ki je pred časom nasedel na Ferskih otokih, nato pa eksplodiral, ko so znanstveniki vanj zarezali (video spodaj, op. a.).

Možnosti, kako pristopati k nastali težavi, je sicer več - truplo bi lahko odvlekli na morje, a bi tam predstavljalo nevarnost za ladje, poleg tega bi ga lahko vedno naplavilo nazaj na obalo. Truplo bi lahko tudi kontrolirano razstrelili, kot so to naredili z naplavljenim kitom v Oregonu leta 1970, a bi tudi pri tem bi posmrtne ostanke kita razneslo po bližnjih stavbah.

Kanadske igrice
Mesto Trout River je sicer zaprosilo za pomoč pri odstranitvi trupla, a so jim pristojne službe sporočile, da gre, ker leži truplo na mestni plaži, za težavo mesta. Župan Paul Matthews je bil nejevoljen, a je postal naravnost razjarjen po novem obratu - potem ko je kit postal mednarodna medijska atrakcija, so se oblasti zganile in se skupaj z naravoslovnim muzejem Ontaria "pod mizo" dogovorile, da kita razstavijo v 2.500 kilometrov oddaljenem torontskem muzeju.

Prebivalci Trout Riverja, kjer opazovanje kitov predstavlja tudi vir zaslužka, menijo, da so bili izigrani in da bi moralo okostje kita ostati pri njih, v skupnosti tik ob narodnem parku Gros Morne. A župana Trout Riverja ni nihče ničesar vprašal, mesto samo pa si s svojim proračunom tudi ne more privoščiti več kot 100.000 dolarjev drage operacije odvoza, razsekavanja in ponovnega sestavljanja nesrečnega kita.