Deklice bodo lahko še naprej jedle jagode, le imenovati se ne bodo smele Jagoda. Foto: EPA
Deklice bodo lahko še naprej jedle jagode, le imenovati se ne bodo smele Jagoda. Foto: EPA

Sodišče na severu Francije je septembra 2014 v obravnavo prejelo nenavaden primer. Državni organi so posredovali podatke o dveh imenih in sodišče prosili, naj presodi, ali lahko imeni zapišejo v matični register. Gre za imeni dveh deklic iz Valenciennesa, ki so jih starši želeli poimenovati Nutella (čokoladni namaz italijanskega podjetja Ferrero) in Fraise (Jagoda).

Ker imena, kot je Nutella, otroka močno zaznamujejo in (najverjetneje) spodbujajo zasmehovanje in zbadanje, se je sodnik odločil, da takšno poimenovanje prepove. Staršema, ki sta hčerko želela poimenovati Nutella, je tako svetoval, naj raje uporabita ime Ella. Podobno se je odločil tudi v primeru para, ki je želel svojo hčerko poimenovati Fraise (Jagoda). Par se je nato raje odločil za staro francosko ime Fraisine.

V Franciji lahko starši sicer svoje otroke poimenujejo, kakor želijo, vendar pa upravne enote občasno podajo kakšno ime, ki se jim ne zdi primerno, v presojo sodišču. Zanimivo je morda, da so prepovedali tudi ime komičnega junaka Titeuf, niso pa staršem prepovedali, da bi svoje otroke poimenovali po junakih serije Igra prestolov.

Občasno se oblasti vtaknejo tudi v poimenovanje psov. Župan mesta Saint-Nicolas-de-Port je tako zahteval, da lastnik dveh ameriških staffordshire terierjev preimenuje svoja psa Itlerja in Ivo. Imeni naj bi namreč preveč asociirali na Adolfa Hitlerja in Evo Braun, zato sta kužka dobila novi imeni Isio in Ilisa.