Rešilna vozila na Danskem bodo kmalu še bolj prijazna bolnikom. Foto: EPA
Rešilna vozila na Danskem bodo kmalu še bolj prijazna bolnikom. Foto: EPA

Oblasti v Köbenhavnu so nakupile 79 rešilnih vozil, ki ponujajo "boljšo in varnejšo izkušnjo". Vanjo je všteta tudi izbira glasbe ali zvokov narave, je poročala danska nacionalna televizija DR.

Nadgradnja zdravstvene oskrbe je posledica uspešnega poskusa na severu Jutlandije, kjer so storitev preizkušali s 17 rešilnimi vozili, ki so stala okoli 133.000 evrov. Več kot 70 odstotkov v poskusu sodelujočih bolnikov je dejalo, da so v novi izkušnji uživali.

Ustvarjanje bolj sproščajočega okolja, v katerem ni prostora za pripomočke, ki povzročajo ropot, na bolnike, ki se znajdejo v bitki za življenje, deluje pomirjajoče. Še posebej, če jih do bolnišnice loči dolga vožnja, je dejala zdravstvena uslužbenka Soren Aagaard Christiansen v intervjuju za DR lani.

Nova vozila bodo imela tudi nosila, ki jih bo vzdigovala elektrika, kar bo olajšalo prestavljanje bolnika v vozilo in iz njega. Prav tako bodo imeli medicinski uslužbenci varnostne pasove, ki jim bodo omogočali lažje delo z bolniki med premikanjem vozila. "Omogočala bodo neprestano oskrbo bolnika med vožnjo. Tako bomo lahko svoj čas med vožnjo porabili bolj učinkovito," je po poročanju BBC-ja dejal zdravstveni tehnik Jesper Fris.