Mlad par sibirskih tigrov bo v ZOO Ljubljana pripotoval konec avgusta. Foto: RTV SLO
Mlad par sibirskih tigrov bo v ZOO Ljubljana pripotoval konec avgusta. Foto: RTV SLO
Nov zverinjak za sibirska tigra

Na površini 4.000 kvadratnih metrov bodo uredili sodobno domovanje za dva sibirska tigra, ki bosta prišla iz Madžarske oziroma iz Nemčije. Samca bodo pripeljali iz živalskega vrta Sosto na Madžarskem, kjer se je skotil leta 2012, samico pa bodo pripeljali iz živalskega vrta Magdeburg, kjer se je skotila leta 2011.

V ljubljanskem živalskem vrtu so sibirska tigra pred časom že imeli, vendar sta zaradi starosti in bolezni poginila. Ker gre za "eno najbolj zaželenih, karizmatičnih, mogočnih in čudovitih živali", so jo tudi obiskovalci po besedah direktorice živalskega vrta Zdenke Barbare Ban Fischinger pogrešali. Tudi sami so si jih zato želeli znova pridobiti, vendar to ni bilo mogoče v njihovi stari ogradi, saj so se evropski standardi medtem zvišali. Zato so staro tigrovo ogrado preuredili in vanjo pred dnevi namestili geparde. Za tigre pa so pripravili projekt gradnje popolnoma nove ograde, ki bo ustrezala vsem standardom in bo ena najprostornejših, najsodobnejših, najlepših in najnaravnejših ograd v Evropi, je pojasnila direktorica.

Projekt je torej pripravljen in v živalskem vrtu so že začeli gradbena dela. Kot je napovedala Ban Fischinger, pričakujejo, da bodo končana v dveh mesecih, nato pa bodo pripeljali živali. Za konec avgusta tako načrtujejo tudi slavnostno odprtje nove ograde in predstavitev novih prebivalcev živalskega vrta.

Strokovna vodja živalskega vrta Barbara Mihelič pa je razkrila nekaj dodatnih stvari o novem domu sibirskih tigrov: ''Sestavljali jo bodo dva večja zunanja prostora v naravnem gozdu, ki bosta lahko funkcionirala ločeno ali pa kot celota, ter dva notranja prostora. Obiskovalci si bodo lahko mladi par sibirskih tigrov ogledali prek velikih steklenih površin z večjega centralnega opazovališča in treh manjših. V ogradi bo še ostalo "pohištvo", ki ga tigri potrebujejo za dobro počutje, kot so bajerja, mokrišče, potok, plezala in podesti ter brlogi za počitek. Tigra si bodo lahko obiskovalci pobližje ogledali tudi na predstavitvah, hranjenjih in ob treningu v "dnevnem prostoru"."

Sibirski tigri so sicer v Sibiriji zelo ogroženi, verjetno jih trenutno celo več živi v živalskih vrtovih po svetu kot v divjini. Tigra, ki bosta od konca poletja bivala v ljubljanskem živalskem vrtu, bodo pripeljali iz nemškega in madžarskega živalskega vrta. Ogrado pa so načrtovali tudi za razmnoževanje in morda bodo v prihodnjem letu imeli že "tigrski naraščaj", je pojasnila direktorica ljubljanskega živalskega vrta, biologinja in pedagoška vodja v ZOO Irena Furlan pa je dodala: "Mi upamo, da se bosta dobro razumela, saj sta genetsko zelo različna in želimo, da se parita in da imamo njihove mladiče."

Nov zverinjak za sibirska tigra