Zanimivosti
(7)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.1 od 7 glasov Ocenite to novico!
Tamburica
Imate radi zvok tamburice? Foto: BoBo

Dodaj v

V Osijeku lahko po novem diplomirate iz tamburice

V prvi letnik so sprejeli 30 študentov
4. oktober 2017 ob 08:17
Osijek - MMC RTV SLO, STA

Na umetniški akademiji v Osijeku so z novim študijskim letom uvedli študij tamburice, s čimer so tradicionalno ljudsko strunsko glasbilo uvrstili v akademsko družino.

Študij tamburice v Osijeku je prvi tovrstni na svetu. V prvi letnik se je vpisalo več kot 30 študentov, je povedal profesor z osiješke univerze Davor Bobić.

Od pobude za uvedbo študija tamburice do vpisa prvih študentov je minilo osem let, v tem obdobju pa so se pojavljala številna nestrinjanja znotraj hrvaške akademske skupnosti, je spomnil Bobić. Uvedbo študija tamburice so ovirali pomisleki, da gre za folklorno glasbilo, ki je primernejše za poroke in gostinske lokale, in da si ne zasluži akademskega statusa.

Najbolj priljubljena na vzhodu Hrvaške
Bobić je prepričan, da je študij tamburice pomemben zgodovinski dogodek v hrvaškem glasbenem šolstvu in pominja, da so akademski status dobile tudi škotske dude in španska kitara za flamenco, ki so prav tako veljale za ljudska glasbila. Uvedba študija tamburice v Osijeku je tudi logična poteza, ker je glasbilo najbolj priljubljeno ravno na vzhodu države, v Slavoniji in Baranji.

Zanimanje za diplomski univerzitetni študij tamburice na akademiji presega predvidenih 30 mest. Bobić je dejal, da se za študij zanimajo tudi hrvaški izseljenci, ki bi radi otroke poslali v Osijek. Kot je dodal, so za pomoč prosili univerzo v Kragujevcu v Srbiji, kjer v naslednjem študijskem letu prav tako nameravajo uvesti študij tamburice.

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
izo
# 04.10.2017 ob 08:56
apj je našel sliko ameriške tamburice, lol..
Mr.Blobby
# 04.10.2017 ob 09:09
To pa res ni neka ''wow'' novica. Pri nas na FDV lahko že leta in leta diplomiraš iz prodajanja megle...
sarcasmotron
# 04.10.2017 ob 09:10
Vsi vemo, da je bil ded Jesseja Jamesa, Hrvoje James, doma iz Osijeka in da se je v Ameriko preselil v iskanju boljše prihodnosti. Kot strastni tamburaš je instrument seveda odnesel s sabo čez lužo, kjer se je prijel in je še danes izjemno priljubljen.
cene vols
# 04.10.2017 ob 08:55
Res ne vem, zakaj ne uvedete rubriko "Novice iz Hrvaške".
Sony girl
# 04.10.2017 ob 10:58
@dare326: Pogugli preden govoriš neumnosti.
tedi77
# 04.10.2017 ob 10:21
Bendžo? Ugotovitev težkega poznavalca, ja..
revolution
# 04.10.2017 ob 12:06
To bi mogli uvesti tudi pri nas. Definitivno je bolj ljudski inštrument pri nas kot npr. harmonika. Če ne drugega, je vsaj starejši, po Koroškem je še danes ogromno tamburaških sestavov (seveda ne na Slovenskem Korošem, kjer je frajtonarca podobno kot marsikje drugod po Sloveniji izpodrinila tamburo).
Kazalo