Kam pa vi spravljate svoje prihranke? (Ne pričakujemo, da boste povedali.) Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Kam pa vi spravljate svoje prihranke? (Ne pričakujemo, da boste povedali.) Foto: freedigitalphotos.net

Reese Werkhoven je v študentsko stanovanje "privlekel" obrabljen kavč in povabil še sostanovalca, naj ga preizkusita. Skupaj so gledali televizijo, ko je Reese pod naslonjalom začutil nekaj trdega. Odstranil je blago in našel kuverto, polno denarja. Šlo je za 20-dolarske bankovce, katerih vsota je bila 700 dolarjev.

"Nekoč sem v kavču že našel pet centov. Pravzaprav bi me zelo razveselilo, če bi tako prišel do petih dolarjev," je razlagal medijem. A trojica je nato odkrila še mnogo, mnogo več. "Zapodili" so se v raziskovanje, preiskali kavč in našli še več kuvert, polnih zelencev. Ko so denar prešteli, so v rokah držali kar 41.000 dolarjev!

Kako denar zapraviti?
Začeli so sanjariti in razpravljati, kako si bodo nenavadno darilo razdelili in kaj si bodo privoščili. Eden je želel mami kupiti avtomobil, drugi denar porabiti za potovanje, tretji za poplačilo študentskega posojila. A nato jih je začela glodati slaba vest, sploh potem ko so na eni izmed kuvert odkrili napisano ime neke ženske. Poklicali so starše in jih prosili za nasvet. "Kmalu smo se strinjali, da moramo denar vrniti lastniku, čeprav nas je seveda nepričakovana najdba mikala. Malo nas je bilo tudi strah, saj smo pomislili, da bi lahko šlo za ugrabljen ali pretihotapljen denar," je dejala Lara Russo.

Naslednji dan so v telefonskem imeniku našli žensko, katere ime je bilo zapisano na kuverti. Poklicali so jo in takoj jim je dejala, da je v kavču pustila veliko denarja. Ko so jo obiskali, jim je razložila, da je takšno nenavadno skrivališče za prihranke našel njen pokojni mož, ona pa je denar spravljala v kavč tudi po njegovi smrti. Pred kratkim pa je zaradi operacije hrbtenice za nekaj mesecev odšla na neko kliniko, zato sta hči in vnukinja sklenili, da bosta brez njene vednosti star kos pohištva podarili trgovini z rabljenimi stvarmi.

Za poštenost jih je starka nagradila s tisoč dolarji nagrade. "Skoraj se nismo odločili za ta kavč. Je precej grd in smrdi, a bil je edini s primernimi merami za našo dnevno sobo," so v smehu dodali študentje.