Adam Busby, ponosni očka prvih peterčic v ameriški zgodovini rojstev, odkar jih beležijo. Foto: AP
Adam Busby, ponosni očka prvih peterčic v ameriški zgodovini rojstev, odkar jih beležijo. Foto: AP

Pet sestric je ženska iz Teksasa rodila pretekli teden, so sporočili na novinarski konferenci v bolnišnici v Houstonu. Šlo naj bi za drugo rojstvo peterčic po letu 1969. Takrat so na svet prišle v Londonu.

Materi Danielle Busby so naredili carski rez v 28. tednu nosečnosti. Kar naenkrat zelo številčna družina Busbyjevih svoje izkušnje svetu predstavlja na blogu itsabuzzworld, kjer so objavili tudi video, v katerem lahko vidite fotografije njihovih "princesk".

Busbyjeva sta po dolgoletnem neuspešnem trudu za zanositev in različnih metodah zdravljenja neplodnosti poskusila še z umetno oploditvijo in tako pred tremi leti dobila prvo hčerko Blayke. Ker sta si zaželela družino povečati in tudi drugič ni šlo po naravni poti, sta še enkrat pristala pri "epruveti" in v Daniellini maternici se je začelo razvijati pet zarodkov. Ostalo je zdaj že zgodovina ...

Po podatkih ameriških Centrov za nadzor in preprečevanje bolezni je bilo v letu 2013 med skoraj štirimi milijoni rojstev v ZDA 66 rojstev s peterčki (a še nikoli petih deklic) ali z več otroki. Tovrstna rojstva so tako redka, da predstavljajo zgolj 0,00002 odstotka vseh rojstev v ZDA.

Peterčice so se, glede na zapisane podatke, nazadnje rodile v Londonu leta 1969. Hansonove deklice naj bi bile po poročanju BBC druge peterčice, ki so preživele rojstvo. Prve so bile sestrice Dionne, ki so se v kanadskem Ontariu rodile leta 1934.