Kaj naj bi bil vzrok za takšno odločitev, ni jasno, so pa uradniki hkrati vse uvoznike in morebitne kupce pozvali, naj se odločajo za bele avtomobile, saj bela velja za srečno barvo. O tem poroča britanski BBC, ki se sklicuje na spletno stran Chronicles of Turkmenistan, ki jo ustvarjajo Turkmenci, ki živijo na Dunaju.

Ti trdijo, da so pravila oblasti pri uvozu avtomobilov vsako leto strožja - najprej so prepovedali vozila z zatemnjenimi stekli, nato avtomobile najprestižnejših znamk, takšne z odprto streho, pa avtomobile, starejše od enega leta in takšne s personaliziranimi registrskimi tablicami, zdaj pa je vstop v državo prepovedan še vozilom črne barve.

Že lani je predsednik države Gurbanguli Berdimuhamedov ukazal, da mora 160 njegovih najbližjih sodelavcev in najuglednejših uradnikov svoja vozila prebarvati v belo, popolnoma bele barve so tudi avtomobili, ki ga spremljajo ob uradnih dogodkih.

Zaradi novega pravila si že manejo roke popravljavci avtomobilov, saj prebarvanje karoserije stane kar okoli 2.000 ameriških dolarjev. S tem pa se bodo dvignile tudi cene starih avtomobilov.

V Turkmenistanu so sicer navajeni nenavadnih ukazov, ki naj bi menda prihajali od samega predsednika. Lani so tako prebivalci prestolnice Ašgabat skočili v zrak, ko so dobili navodilo, da iz svojih stanovanj v blokovskih naseljih odstranijo klimatske naprave, rekoč, da se bo s tem videz mesta izboljšal. Oblastniki naj bi zapravili tudi več milijonov dolarjev, da so pročelja vseh najpomembnejših stavb v mestu preoblekli v marmor, s tem pa je Ašgabat dobil sloves "belega mesta".