Kranjska klobasa je bila ponesena tudi že v vesolje. Foto: Reuters
Kranjska klobasa je bila ponesena tudi že v vesolje. Foto: Reuters

Mesarija Williama Ažmana iz Ohia je slavna, odkar je astronavtka slovensko-indijskega rodu Sunita Williams njihovo kranjsko klobaso ponesla v vesolje, tokrat pa je znova zmagala na 13. festivalu slovenske klobase v Clevelandu.

Prireditve na leta 1939 ustanovljeni farmi Slovenske narodne podporne jednote (SNPJ), ki jo je organizirala Dvorana slavnih in muzej polke v Kirtlandu, se je udeležilo približno 1.200 ljudi, ki so se veselili dobre hrane in glasbe desetih orkestrov polke in skupaj 60 glasbenikov. Med njimi je bil tudi kralj kanadske polke Walter Ostanek.

Eden izmed glavnih organizatorjev prireditve Joe Valenčič, ki tudi vodi Muzej in dvorano slavnih polke, je dejal, da je slovenska (kranjska) klobasa oziroma njen recept prišel v Ohio konec 19. stoletja s slovenskimi priseljenci.

Ažmanova klobasa je zmagala tako po odločitvi žirije, v kateri sta bila med drugimi županja Euclida Kristin Holzheimer Gail in generalni konzul Slovenije v Clevelandu Andrej Rode, kakor tudi po izboru občinstva. Za njo se je na drugo mesto uvrstila klobasa trgovine Raddell.

Zmagovalno klobaso podjetja Ažman Quality Meats bodo kot uradno klobaso stregli na letošnji 53. podelitvi nagrad polke ob ameriškem državnem prazniku, zahvalnem dnevu od 24. do 26. novembra.