Po besedah organizatorjev razstave laganje s stilom in ironijo ni enostavno. Foto: Reuters Foto:
Po besedah organizatorjev razstave laganje s stilom in ironijo ni enostavno. Foto: Reuters Foto:

Muzej v mestecu Le Piastre, ki leži v bližini toskanskega mesta Pistoia, obsega devet sob, v katerih je na 61 panojih predstavljena zgodovina laganja. Razstava v muzeju, ki se razprostira na več kot 200 kvadratnih metrih, je razdeljena v osem tematskih sklopov.

Prvi se osredotoča na zgodovino laganja po svetu, predstavljena pa je tudi lokalna tradicija. Eden izmed sklopov pa je denimo posvečen fantazijskim zgodbam za otroke, kot so zgodbe o utopljeni postrvi, kratkovidnem sokolu ali štorklji, ki prinaša otroke.

Po besedah rektorja tamkajšnje Akademije laži Emanieleja Begliominija bodo obiskovalci v muzeju našli prostor, posvečen "lokalni umetnosti predstavljanja resničnosti", ki z izkrivljanjem postane "še bolj človeška in zanimiva".

Kot je še povedal, "laganje s stilom in ironijo ni enostavno, a se ga je tu mogoče naučiti brez prikritih motivov, le kot igro". "To počnemo že 50 let, zdaj pa smo se odločili, da to pokažemo vsem," njegove besede povzema italijanska tiskovna agencija Ansa.

V mestecu sicer že pol stoletja vsako leto poteka italijansko prvenstvo v laganju. Letošnja izvedba festivala se je začela v soboto, danes pa bo strokovna komisija izbrala "najbolj sleparskega italijanskega pripovedovalca zgodb".