Adijo, Dave! Foto: EPA
Adijo, Dave! Foto: EPA
Jimmy Kimmel
David Letterman je v Kimmelovi oddaji nastopil leta 2012. Foto: Reuters
Iz hiše CBS so lani sporočili, da bo po stopinjah legendarnega voditelja nočne pogovorne oddaje Davida Lettermana šel Stephen Colbert. Foto: Reuters

Zadnja oddaja Late Night with David Letterman je bila na sporedu 20. maja. Njegova zadnja oddaja je bila čustveno obarvana, polna šal in poslovilnih besed ameriškega predsednika, hollywoodskih zvezdnikov in voditeljevih oboževalcev.

S poslednjo oddajo Late Show with David Letterman se končuje svojevrstna ameriška kulturna inštitucija, ki ji je sledilo na milijone gledalcev in je navdihovala generacijo komedijantov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sredina oddaja se je začela s posnetki nekdanjih ameriških predsednikov Georga Busha in Billa Clintona ter sedanjega predsednika Baracka Obame, ki drug za drugim ponavljajo "naša dolga nacionalna nočna mora se je končala".

68-letni Letterman je od občinstva, povabljene so bile slavne in pomembne osebnosti, med oddajo prejemal burne aplavze in stoječe ovacije. Hollywoodski zvezdniki Alec Baldwin, Steve Martin, Bill Murray in Jim Carrey ter komedijanta Jerry Seinfeld in Tina Fey so bili na čelu desetih zveznikov, ki so izvedli Deset stvari, ki sem jih vedno želel povedati Davu.

"Hvala in lahko noč," je ob koncu dejal Letterman. To je bil njegova 6028. televizijska oddaja. Svojim oboževalcem je sporočil: "Hvala za vse, dali ste mi vse."

Pred zadnjo oddajo se je voditelju poklonil Jimmy Kimmel, voditelj druge priljubljene oddaje Jimmy Kimmel Live. Kimmel je med torkovo oddajo precej časa in lepih besed, pa seveda tudi šal namenil veteranskemu voditelju. Kimmel je najprej povedal, kako je kot mladostnik pozno v noč risal in ob tem gledal večerne oddaje z Lettermanom v glavni vlogi. "Nismo imeli videorekorderja, tako da sem se zabaval ob Davidu Lettermanu pozno v noč. Moji prijatelji, ki jim je prav tako bila oddaja všeč, so prišli k meni, pili smo sodo in skupaj gledali oddajo. Ko pogledam nazaj, mi postane jasno, zakaj nobeno izmed deklet na šoli ni želelo seksati z mano," se je pošalil Kimmel.

Dodal je, da je prav Letterman zaslužen, da danes širni svet ve, kdo sploh je Jimmy Kimmel: "Razlog, zakaj imam to oddajo, je ta, ker so me ljudje z ABC-ja videli kot gosta pri Davu - nato so me najeli za oddajo. Želim se zahvaliti Davu in njegovim piscem ter producentom." Pri zahvaljevanju je Jimmyju glas za trenutek zastal, saj se je pri tem raznežil.

Kimmel je prav tako vse gledalce svoje oddaje pozval, naj raje pogledajo finalno oddajo Late Show with David Letterman kot ponovitev njegove oddaje Jimmy Kimmel Live.

David Letterman je v Kimmelovi oddaji nastopil leta 2012.

Letterman odprl pot Kimmelu in Fallonu
Kariero komika je za svoje delo večkrat nagrajeni Letterman začel leta 1978 v zabavni oddaji Mary z Mary Tyler Moore v glavni vlogi, predtem je nekaj časa v domačem Indianapolisu delal tudi kot šaljivi vremenar, znan po nepredvidljivem obnašanju v etru.

68-letni legendarni obraz z ameriških TV-zaslonov, Letterman na CBS-u vodi oddajo od avgusta 1993, potem ko so po več kot desetletju oddajo preselili s konkurenčnega NBC-ja. Letterman se je tako kot drugi legendarni voditelj Jay Leno (ki se je z voditeljskega stolčka poslovil lani) moral v zadnjih letih sprijazniti s padanjem gledanosti, saj trenutno kraljujeta NBC-jev Jimmy Fallon in Jimmy Kimmel z ABC-ja, ki jima uspe pred sprejemnike pritegniti tudi mlajše občinstvo.

David Letterman, ki je leta 2013 kot voditelj nočne pogovorne oddaje z najdaljšim stažem v zgodovini (31 let) prekosil celo svojega prijatelja in mentorja Johnnyja Carsona, se je v etru ob oznanilu, da se bo upokojil, zahvalil "vsem ljudem, ki so delali tu, vsem v gledališču, vsem zaposlenim, vsem doma - hvala lepa".

Letterman je vnesel v pogovorne oddaje povsem nekaj novega - pokazal je, da ni treba, da so pogovorne oddaje zgolj dolgočasni in monotoni pogovori na kavčih, pogosto je vstal s stola in se obnašal kot "norec", metal je stvari skozi okno, izmišljeval si je različne šale, ki jih je izvajal z gosti ...

Navdihnil je generacije stand up komikov in jim pokazal pot k pravi dozi sproščenosti in duhovitosti. Če ne bi bilo Lettermana, ne bi bilo niti Jimmyja Kimmela, pa niti drugega Jimmyja - Fallona, ki se je v Tonight Showu prav tako poklonil Lettermanu. Dejal je: "David Letterman je neustrašen. Uživaj v pokoju, Dave!