50-letni Herve Morin se je precej osmešil. Foto: EPA
50-letni Herve Morin se je precej osmešil. Foto: EPA

"Vi, ki ste bili tu, v neposredni bližini, priča izkrcanju v Provansi, in jaz, ki sem videl izkrcanje zaveznikov v Normandiji, mi smo doživeli veliko hujše preizkušnje, kot so te, s katerimi živimo danes," je nekdanji francoski obrambni minister ob nekem obisku v okolici Nice dejal v svojem nagovoru množice.

A težava je v tem, da se je Morin, ki sicer res prihaja iz Normandije, rodil 17. avgusta 1961, torej sedemnajst let po dnevu D, ko so se na obali izkrcali zavezniški vojaki. To dejstvo so navdušenci nad kramljanjem po spletu takoj pograbili in se začeli norčevati iz predsedniškega kandidata.

Po spletu so takoj zakrožile številne šaljive fotomontaže, na katerih je mogoče videti Morina s čelado ameriške vojske na glavi in v družbi dveh ameriških vojakov ob izkrcanju v Normandiji. Na Twitterju pa so odprli lažni račun v njegovem imenu in mu pripisali sočne izjave.

Spominja se tudi Kolumbovega vkrcanja
Pojavili so se tudi zapisi, da se Morin popolnoma spominja počitniškega dne v Španiji, ko je videl, kako se je Krištof Kolumb vkrcal na ladjo Pinta. Prav tako pa naj bi videl, kako je Mojzes razdelil Rdeče morje na dva dela, saj si je ravno takrat na drugem bregu podajal frizbi.

Na šale na svoj račun se je Morin že odzval - na Twitterju je zapisal: "Če si Normandijec, so ameriški beli križi del tvojega DNK," je zapisal danes, pri čemer je imel v mislih pokopališča ob obali, kjer so se izkrcali zavezniki.

Ne kaže mu najbolje
Morinu, sredinskemu kandidatu za francoskega predsednika, se na aprilskih predsedniških volitvah napoveduje zelo nizka podpora. Javnomnenjske raziskave mu namreč napovedujejo največ en odstotek glasov.