Že 20. tradicionalna blejska božična prireditev je tokrat potekala v Veliki Zaki. Foto: RTV SLO
Že 20. tradicionalna blejska božična prireditev je tokrat potekala v Veliki Zaki. Foto: RTV SLO

Legenda o potopljenem zvonu je eden tistih dogodkov, ki ga tuji agentje radi vključujejo v božični program na Bledu. Zato si prireditev poleg domačinov in dnevnih obiskovalcev ogleda tudi veliko turistov. Vsako leto se na njej zbere okoli 3.000 ljudi.

Legendo o potopljenem zvonu in božični potop v Blejsko jezero pripravlja Društvo za podvodne dejavnosti Bled v sodelovanju s Turizmom Bled. Potapljači iz Slovenije in tujine so se skupaj z zvonom potopili pod gladino Blejskega jezera.

Legenda govori o tem, da je na Blejskem gradu živela užaloščena vdova, ki so ji razbojniki ubili moža. V žalosti je vse svoje zlato in srebro dala pretopiti v majhen zvon, ki bi ga donirala cerkvici na Blejskem otoku, a ko so čolnarji želeli prepeljati zvon na otok, se je razbesnela nevihta in čoln se je potopil.

Užaloščena vdova je odšla v samostan v Rim, in ko je papež slišal njeno žalostno zgodbo, je doniral nov zvon za blejsko cerkvico. Še danes velja, da se tistemu, ki z njim pozvoni, uresničijo želje. Ta legenda je prestopila meje Slovenije in številni gostje z vsega sveta radi pozvonijo z zvonom želja na Blejskem otoku.

Jaslice na Bledu
Popestritev Bleda v prazničnem času so tudi jaslice, ki jih je Infrastruktura Bled uredila v Grajskem kopališču. Jaslice so v soju luči, ob zvokih glasbe in čudoviti kulisi adventnega časa prava paša za oči. Jaslice so izdelane v naravni velikosti, poslikali pa so jih člani slikarskega društva Atelje Bled.

Več v spodnjem prispevku Jana Novaka.