Haka na prejšnjem svetovnem prvenstvu v Turčiji leta 2010. Foto: EPA
Haka na prejšnjem svetovnem prvenstvu v Turčiji leta 2010. Foto: EPA
Ples haka
Novozelandski ragbisti so zadnji svetovni prvaki. Foto: EPA

Bojevita predstava je znana predvsem z ragbijskih zelenic, na katerih novozelandska ekipa, ki ima vzdevek All Blacks, pred tekmo tako pozdravi nasprotnika. Košarkarji iz te oddaljene dežele sicer ne sodijo v sam kakovostni vrh tako kot njihovi ragbisti, kljub temu pa v Bilbau, kjer igrajo tekme skupinskega kroga, žanjejo simpatije in podporo.

Pred vsako tekmo namreč na igrišču izvedejo hako, s katero želijo "podkrepiti skupinski ponos, moč in slogo". A nasprotniki se odzovejo zelo različno. Medtem ko jih turški košarkarji v prvem krogu sploh niso upoštevali in so jih prav grdo prezrli, saj so med hako odšli proti klopi, da se pripravijo za začetek tekme, so bili košarkarji iz Dominikanske republike nekoliko bolj spoštljivi. Ustavili so se in nenavadni ples opazovali vsaj s klopi.

Kaj se dogaja?
Še posebej zanimivo pa je bilo na tretji tekmi, na kateri so se Tall Blacks, tak je vzdevek novozelandskih košarkarjev, ki podobno kot drugi novozelandski športniki običajno nastopajo v črni opremi, srečali z ameriškimi zvezdniki. Glede na imena in kakovostno razliko izid sploh ni bil vprašljiv - ZDA so zmagale z 98:71, zato so se mediji muzali predvsem ob reakcijah slavnih Američanov ob haki Novozelandcev.

Posamezniki iz "sanjskega moštva" so bili namreč videti, kot da ne vedo, kako naj se obnašajo in kam naj pogledajo ob haki. Kamera se je ustavila na Derricku Rosu, Jamesu Hardnu in Kennethu Fariedu, ki so bili vsi precej zmedeni ob dogajanju na parketu. Prva dva sta z odprtimi usti strmela v bojni ples "kivijev", Kenneth "The Manimal" Faried pa je dvignil obrvi in se verjetno v mislih spraševal, kaj se dogaja.

Potrebujejo zmago nad Finsko
Na Novi Zelandiji velja za hudo žalitev, če ti nasprotnik med plesom obrne hrbet, v tujini pa so novozelandski športniki zmedenih odzivov že vajeni. Na vprašanje o haki je moral po tekmi odgovoriti tudi ameriški selektor Mike Krzyzewski, ki je hako opisal kot "zelo lepo potezo" ter dodal, da so njegovi varovanci to tradicijo spoštovali in se z nasprotniki rokovali pozneje.

Glede na to, da so se Tall Blacks v sredo veselili prve zmage, so še vedno v boju za drugi del, odločilna bo tekma s Finsko. Ker pa se njihova in slovenska skupina nato v Barceloni križata, bi se znalo zgoditi, da bodo Novozelandci hako v osmini finala v Barceloni izvedli tudi pred bratoma Dragić in drugimi slovenskimi junaki. Da jim le ne bi pognala strahu v kosti ...

Novozelandski bojni ples proti vsem štirim nasprotnikom v Bilbau in hako novozelandskih ragbistov v finalu svetovnega prvenstva leta 2011 proti Franciji si oglejte spodaj.

Nova Zelandija - Turčija

Nova Zelandija - Dominikanska republika

Nova Zelandija - ZDA

Nova Zelandija - Ukrajina

Nova Zelandija - Francija (ragbi)