Prav jesenski in zimski čas sta zaradi boljše vidnosti v morju, rekah in jezerih ter zaradi manjše gneče ob morski obali za številne potapljače najzanimivejša. Foto: BoBo
Prav jesenski in zimski čas sta zaradi boljše vidnosti v morju, rekah in jezerih ter zaradi manjše gneče ob morski obali za številne potapljače najzanimivejša. Foto: BoBo

Predstavnik Kluba za podvodne aktivnosti Novo mesto Aleš Blatnik je povedal, da so s srečanjem potapljačev, ki je potekalo pod okriljem Slovenske potapljaške zveze in se ga je udeležilo tudi več potapljaških kolegov iz Karlovca na Hrvaškem, simbolno odprli sezono.

Za zimske razmere pa so se pred leti odločili, ker želijo pokazati, da se potapljači pod vodno gladino spuščajo skozi vse leto in v vseh razmerah, je dodal.

Pozimi boljša vidljivost
S sodobno potapljaško opremo se lahko pozimi potapljajo tudi v Krko, ki ima te dni približno od pet do šest stopinj Celzija, prav jesenski in zimski čas pa sta zaradi boljše vidnosti v morju, rekah in jezerih ter zaradi manjše gneče ob morski obali za številne potapljače najzanimivejša, je pojasnil.

Pristavil je, da je bila današnja vidnost v vodi presenetljivo dobra, potapljači pa so se z rečnega splava na območju novomeške Loke potopili v približno štiri metre globine in v vodi ostali približno 40 minut.

Vse več mladih
Novomeški klub sicer šteje nekaj več kot 60 članov. Njihova glavna pozornost pri potapljanju je usmerjena k varnosti in sožitju z naravo, inštruktor potapljanja ter drugi izkušeni potapljači pa skrbijo za stalno izobraževanje in izpopolnjevanje klubskih članov.

Predvsem jih je lani razveselilo, da se je njihovega potapljaškega tečaja udeležilo večje število tečajnikov in med njimi več kot polovica mladih.

Novomeški potapljači tudi vrsto let prirejajo septembrsko ekološko akcijo čiščenja Krke, pri kateri sodelujejo njihovi potapljaški prijatelji in kolegi z vseh koncev Slovenije ter iz Hrvaške, je še povedal Blatnik.


Podvodne posnetke reke Krke si lahko ogledate v priloženi videoreportaži Petre Bezjak!

V Krko se je spustilo 30 potapljačev
V Krko se je spustilo 30 potapljačev