Tekmovalci upajo, da bo namizni nogomet zaživel tudi v športnih dvoranah. Foto: RTV SLO
Tekmovalci upajo, da bo namizni nogomet zaživel tudi v športnih dvoranah. Foto: RTV SLO
Naši igralci posegajo po najvišjih mestih na svetu, imamo pa tudi žensko - svetovno podprvakinjo v namiznem nogometu - Jano Rožac. Foto: RTV SLO

Tokrat so se na "namizni zelenici" pomerili najboljši tekmovalci v namiznem nogometu ali fusarji, kot jim rečejo pogosto. Tomaž Čoha iz Ajdovščine je pojasni, odkod takšen naziv: "En tak izraz, malo popačenka iz football, je 'foosbal'... Tudi napiše se f-o-o-s, tako da dostikrat smo 'fusarji'."

Med osemdesetimi najboljšimi iz petih držav je tudi naša "fusarka" - celo svetovna viceprvakinja Jana Rožac iz Kopra: "Ja, sem članica državne reprezentance, do zdaj moške reprezentance celo. Letos pa imamo tudi žensko reprezentanco v namiznem nogometu, na katero sem zelo ponosna."

Gre torej za povsem resen šport, ki zahteva predvsem zbranost. "Predvsem je pomembna glava, vse je pravzaprav v miselni zbranosti," pojasni Andrea Butti iz italijanskega Pordenona, Tomaž Čoha pa doda: "Je izračunana hitrost - s kolikšno največjo hitrostjo zabijete gol? Dejansko - na enem turnirju v Nemčiji so to izmerili in hitrosti so bile tam nekje med 20 in 50 metri na sekundo!"

Pomembna je tudi mirna roka, ki na ročki ne sme zdrsniti. Zato tako kot pri tenisu posebni trakovi. "Gre pa za to, da imaš večji oprijem, če se ti roka poti," je še povedal Čoha.

Tekmovalci iz Srbije si želijo, da bi nogomet res zaživel v športnih dvoranah. "Za zdaj treniramo še v gostilnah, delamo pa na tem, da pridemo v športne dvorane. Kajti naš cilj je, da bodo to priznali kot uradni šport," je povedal Nebojša Kovačević iz Beograda.

Za najboljše v namiznem nogometu v Ajdovščini lahko navijate še jutri.

V Ajdovščini namizni nogomet
V Ajdovščini namizni nogomet