Lani so Salajevi za okrasitev uporabili 1,1 milijona lučk, letos jih bodo napeljali še 100.000 več. Priprave sicer potekajo okoli dva meseca. Foto: You Tube
Lani so Salajevi za okrasitev uporabili 1,1 milijona lučk, letos jih bodo napeljali še 100.000 več. Priprave sicer potekajo okoli dva meseca. Foto: You Tube

Družina Salaj iz vasi Grabovnica pri Bjelovaru že več let krasi svojo kmetijo s tisočerimi lučkami, kar na njihovo kmetijo privabi številne občudovalce božične lučkaste idile. Lani so tako napeljali več kot en milijon lučk, letos pa nameravajo svoj rekord še preseči – pred letošnjim božičem bodo namreč svoj dom okrasili s kar 1,2 milijona lučk.

"Ta igra me vedno pritegne. Vsako leto zamenjam staro opremo in potem nakupim vedno kaj novega," je za hrvaško nacionalno televizijo HTV pojasnil glava družine, Zlatko Salaj, in dodal, da se je vse začelo pred desetimi leti, ko so kmetijo okrasili s 70.000 lučkami. Na ta način je uresničil svoje otroške želje, saj izhaja iz revne družine, v kateri niso imeli denarja za božična darila.

200 kilometrov kablov, 9.300 evrov za elektriko
Pred božičem bo tako na Salajevi kmetiji razpeljanih 200 kilometrov električnih kablov, okrašena bodo vsa poslopja in vsak izmed 800 grmov ali dreves, ki jih imajo na štirih hektarjih posesti. Priprave so se sicer začele že pred mesecem dni, lučke pa naj bi zasijale že ob Miklavžu 6. decembra. Takšna okrasitev pa seveda ni poceni. "Lani sem za elektriko plačal več kot 70.000 kun (9.300 evrov)," je še pojasnil Salaj.

Lansko božično pravljico Salajevih si je ogledalo okoli 50.000 obiskovalcev, Salajevi pa so za svojo "igro" prejeli tudi številne nagrade in priznanja, je še poročala HTV.

V videu si lahklo ogledate, kako je bila kmetija Salajevih okrašena lani.