Tako močni, tako izklesani in za povrh še oblečeni v uniforme. Japonski mornarji so v svoji deželi postali pravi 'hit'. Foto: EPA
Tako močni, tako izklesani in za povrh še oblečeni v uniforme. Japonski mornarji so v svoji deželi postali pravi 'hit'. Foto: EPA
Malezija
Po imamu so v Maleziji predvajali tudi oddajo Solehah, v katetri so iskali najboljšo muslimansko pridigarko. Foto: EPA

O japonski vojski običajno poročamo v povezavi z grožnjami Severne Koreje in ozemeljskimi spori s Kitajsko, a očitno ima tudi svojo zabavnejšo plat. Snemajo namreč resničnostni šov, v katerem bo vsa država izbrala svoje najprivlačnejše mornarje in mornarke. Oddaja poteka po vzoru oddaje Pop Idol, zato se je je že prijel vzdevek "Sailor Idol" (Mornariški idol). Izmed 46.000 članov Pomorskih samoobrambnih japonskih sil (JMSDF) so gledalci prek izločanj že izbrali po tri ženske in moške finaliste, ki se bodo iz oči v oči pomerili za naklonjenost naroda.

Ne poznajo strahu
In kaj vse bodo počeli! Snemali jih bodo med potapljanjem, upravljanjem vojaških letal nad potresnimi območji in strelskimi vajami, moški pa se bodo od pasu navzgor tudi razgalili, da bi pokazali pravilno izvajanje sklec. Zmagovalca bodo razglasili konec meseca, že do zdaj pa so Japonci, povsem ponoreli nad izborom, oddali več kot 100.000 glasov.

Japonska vojska je med svojimi ljudmi pridobila ugled in priljubljenost predvsem po katastrofalnem potresu in cunamiju leta 2011, ki je povzročil tudi hudo okvaro na jedrski elektrarni v Fukušimi. Vojska pa želi s šovom svoje delo približati mladim, morebitnim prihodnjim mornarjem.

Najkrepostnejši musliman
A tudi drugod po svetu iščejo vedno nove ideje in nenavadne talente, saj so se pevska in plesna tekmovanja že nekoliko izpela. Tudi resničnostne oddaje, v katerih se predstavljajo obetavni kuharji, manekenke, poslovneži ali komiki, niso več nič neobičajnega. Kljub temu pa se nekaterim televizijam še uspe domisliti nečesa povsem novega, še nevidenega. Poglejmo jih nekaj.

V Maleziji so leta 2010 predvajali oddajo Mladi imam, v kateri so izbrali moškega, ki bi bil vzor pravega muslimana. Prijavilo se je več kot 1.000 kandidatov, ki so se potegovali za brezplačno potovanje v Meko, šolnino na eni izmed univerz v Savdski Arabiji in službo v mošeji v domovini. Kandidati so se pomerili v pisnih in praktičnih nalogah, kot sta umivanje in priprava trupla za sežig in deklamiranje verzov iz Korana.

Od pevca do starša
V Južni Koreji pa poteka že sedma sezona oddaje Hello Baby, v kateri se člani priljubljenih dekliških in fantovskih popskupin pomerijo v starševskih sposobnostih. Tekmujejo drug proti drugemu za naziv "najboljše matere" in "najboljšega očeta". Tekmovalci si skušajo pridobiti naklonjenost otrok, za katere morajo skrbeti, jim kuhati in jih zabavati.

Obuditi arabsko poezijo
Južnoafričani so prikovani pred televizijske zaslone, ko je na sporedu oddaja Saktyd, ki je v jeziku afrikaans beseda za "skrajni rok". V šovu 13 kandidatov tekmuje za službo novinarja v priljubljeni reviji Huisgenoot.

V Združenih arabskih emiratih predvajajo resničnostno oddajo Pesnik milijonov (Million's Poet), ki je priljubljena po vsem Bližnjem vzhodu. Gre za podobno tekmovanje, kot je Ameriški idol, le da se tekmovalci namesto v petju merijo v poeziji. Arabci, ki prihajajo iz različnih dežel, so ocenjeni glede na svoje recitiranje in kakovost pesmi, ki so jih napisali. Oddajo financira abudabijsko ministrstvo za kulturo in dediščino, ki je želelo oživiti arabsko poezijo - in z oddajo mu je prav to tudi uspelo.

Japonska išče najlepšega mornarja

Naj imam Malezije

Hello Baby (Južna Koreja)

Saktyd (Južna Afrika)

Poet milijonov (ZAE)