Najraje ima vaje s palicami. Foto: YouTube
Najraje ima vaje s palicami. Foto: YouTube

Čeprav je gospa že precej v letih, se ji to prav nič ne pozna - še vedno spretno vrti palico, zamahne z roko ali pa brcne z nogo, kar dokazujejo tudi posnetki, ki so te dni obkrožili Kitajsko in svet, in zaradi katerih je starka postala prava spletna senzacija.

Kung fu je Džang Hešin začela trenirati, ko je imela štiri leta, saj je takrat divjala vojna in je bila to najboljša oblika samoobrambe, ki se je je lahko naučila, pojasnjuje ženica. Ob tem je v pogovoru za kitajsko televizijo CCTV pojasnila, da se znanje kung fuja v njeni družini iz roda v rod prenaša že 300 let.

Že od mladih nog vstaja ob zori
Prepričana je, da je ravno zaradi kung fuja tudi pri svojih častitljivih letih še vedno tako dejavna in polna energije življenja - vsak dan sama nabere drva, zakuri v štedilniku in skuha kosilo -, saj se je morala skupaj z borilno veščino naučiti tudi discipline in vztrajnosti. Spominja se, kako so jo po kakšni vaji, ki se je ni in ni mogla naučiti, bolele noge, po drugi strani pa z nasmehom opisuje tista jutra, ko se je zbudila ob zori in začela z nogami vaditi, še preden je sploh vstala. Tudi danes še vedno vstaja ob 5. uri, tako kot v mladosti, se pohvali.

Recept za dolgo življenje: Zdrava hrana, gibanje in dobra volja
Žilava gospa s ponosom pove tudi, da še niti enkrat v življenju ni bila v bolnišnici, za kar se ima zahvaliti zdravi hrani (najraje ima zelenjavo, riž, občasno pa tudi malo mesa) in redni telovadbi. "Da ohraniš zdravo telo, moraš samo telovaditi in ohranjati pozitiven odnos do sveta. Pomembno pa je tudi, da vedno najdeš čas, da pomagaš drugim," je še povedala v pogovoru za kitajsko televizijo in dodala, da nenadni slavi ne pripisuje prav veliko pomena - a če koga kung fu zanima, ga z veseljem nauči, je še dejala.

Spodaj si lahko ogledate pogovor televizijske postaje CCTV s 94-letno Džang Hešin in njenimi najbližjimi.