Največji klopotec na svetu stoji v Sloveniji. Foto: RTV SLO
Največji klopotec na svetu stoji v Sloveniji. Foto: RTV SLO
Certifikat Guinnessove knjige rekordov. Foto: RTV SLO

Stanko Habjanič iz Hermancev pri Ormožu je namreč pred dnevi dobil težko pričakovano pošto iz uredništva najslavnejše knjige na svetu. Po strogem izboru je namreč klopotec s premerom vetrnic 20,58 metra tudi uradno svetovni rekorder.

Stanko Habjanič nam pokaže certifikat, na katerega je čakal vse od leta 2010, ko so klopotec postavili prvič. A zaradi nenatančnosti pri zbiranju podatkov in meritev jim takrat ni uspelo. Še dobro, ker je gospod Stanko klopotec v šestih letih kar trikrat povečal. "Prvo sem naredil na 17 metrov dolge vetrnic, potem sem jih naredil na 18, zdaj pa sem rekel, če to toliko zdrži, jih še mora več, zdaj pa sem rekel, naj bo 20,58," je povedal Stanko.

Že kot deček je občudoval dedka pri delu in z veseljem plezal po njegovih mojstrovinah, ves čas pa je v njem tlela želja, da bi postavil pravega velikana. "To mi veliko pomeni, saj je poplačan ves ta trud."

Da je postavljanje pravi zalogaj, smo se pred petimi leti prepričali tudi sami, ko so klopotec sredi vinogradov v Ljutomersko-Ormoških goricah postavljali z dvigalom. Naprava je sestavljena iz več delov, vsak ima svojo vlogo. Najtežje je bilo najti primeren les. "Tam, kjer mora biti najmočneje, je hrastov les, deska in tam, ko tolčejo kladiva, je češnjev les, deske, iz katerih so vetrnice, pa so iz smrekovine."

Svojega rekorderja pa jeseni, ko pospravijo grozdje, pustijo kar sredi vinogradov, da ga lahko obiskovalci občudujejo vse leto. Le zaradi varnosti ima vetrnice privezane. "Mora biti privezan, če ne, bi ves čas 'letelo', ga morda niti ne bi več bilo," pojasni Habjanič.

In dodaja, da zdaj še ne razmišlja o novem podvigu. Če bo kdo skušal podreti njegov rekord, pa bo namesto zidarskega kladiva v roke spet vzel dleto in poiskal primeren les.

Postavljanje največjega klopotca leta 2011